VIDEO | Strojnícka fakulta v Košiciach otvorila dvere a ocenila kreatívnych stredoškolákov

1039x
18. Apríl 2024
Deň otvorených dverí a súťaž inovácií na Strojníckej fakulte
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Súťaže sa zúčastnilo 28 súťažiacich z celého Slovenska. Prvé tri miesta získali finančnú odmenu pre seba aj pre školu.
 
„Formulka patrí Rišovi Gondovi, ktorí s nami úzko spolupracuje Ako študenti máme možnosť si na nej vyskúšať všelijaké nastavenia. Využívame ju hlavne v lete, pretože v zime sa na okruhoch jazdiť nedá,“ povedal Richard Stanko, študent Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
 
„My tu prezentujeme koncept vodíkového lietadla, konkrétne tu môžete vidieť stacionárnu ukážku uskladnenia vodíka pri vysokom tlaku. Následne sa vodík premieňa v palivovom článku na elektrickú energiu, ktorá potom poháňa elektromotor. V súčasnosti viacero väčších spoločností testuje prototypy takýchto lietadiel, ale v komerčných prevádzkach zatiaľ nie sú rozšírené,“ vysvetlil Ivan Mihálik, doktorand Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
 
 Súťaže sa zúčastnilo 28 súťažiacich z celého Slovenska (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Samozrejme, že integrálnou súčasťou tohto stretnutia sú študenti a hlavne študenti zo stredných škôl, aby sa nadýchali tohto vysokoškolského priestoru. Doba je taká, aká je a študent musí byť študentom a my sme tu preto, aby sme im vytvorili priestor, lebo žijeme v nejakom storočí atómového veku a jednoducho comeback is not posibble, ako sa hovorí. My sa naspäť nemôžeme vracať, my musíme urobiť všetko preto, aby tých študentov sme tu udržali,“ vyjadril sa Jozef Živčák, dekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
 
„Dnes je kozmopolitný svet. Študent, keď to nemá v tejto republike, tak čo urobí? Sadne na vlak alebo do auta, autobusu a za dve hodiny je v najbližšom meste. Dokonca, za dve hodiny je v susednom štáte. Dookola sme v srdci Európy, takže my sa zamýšľame v prvom rade čo urobíme my pre študentov a študent, ktorý ide na štátnu skúšku, na 95% každý jeden z nich má miesto. To znamená, že neexistuje, aby absolvent Strojníckej fakulty, ktorý by bol nezamestnaný,“ pokračuje Živčák.
 
 Súťaž strojár-inovátor má už 11 rokov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Môj projekt bol o tom, že som vytváral automatické dvierka na kurník. Vzniklo to tak, že chovám sliepky a často sa nám stávalo, že ráno sme na to zabudli alebo sme na to zabudli večer, čo bol väčší problém. Stalo sa nám, že sa škodci dostali do kurníka a vyzabíjali sliepky, takže takýmto spôsobom som sa rozhodol s mojim otcom vytvoriť takýto projekt automatických dvierok, ktoré by na sliepky nezabúdali,“ prezradil Artur Remiáš, študent Strednej priemyselnej školy v Poprade a účastník súťaže strojár-inovátor.
 
 
„Vznikalo to u nás doma v garáži. Otec mi pomáhal hlavne s takými konštrukčnými časťami modelu a ja som pracoval najmä na elektrotechnickej stránke a programovej. Od prvého nápadu až po prototyp bol asi rok,“ priblížil svoj nápad Artur R.
 
„Je to paradoxné, že je to súťaž pre stredoškolákov a ozývajú sa nám z celej Európy učitelia alebo vedci, pretože mi tie práce dávame v celku na internet a môžu si to transparentne pozrieť, že čo tam je. V tomto ročníku máme 22 prihlásených projektov a 28 súťažiacich, pretože niektoré projekty robili dvaja. Sú tu z celého Slovenska od Trnavy až po Bardejov, Košice, Michalovce, Prešov a tak ďalej,“ priblížil Ján Kráľ, prodekan pre vnútorné, vonkajšie vzťahy, propagáciu a informatiku.
 
 Mnohí títo súťažiaci sa stanú ich študentami (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Prvý súťažiaci, ktorý je odmenený, získava finančnú cenu 300 eur, pre školu získava 1000 eur, pretože škola mu zabezpečila tie podmienky. Druhé miesto získava 200 eur a škola 600 eur a tretie miesto dostane 100 eur a škola 400 eur,“ prezradil Ján Kráľ.
 
„CNC stroje sú teraz celkom populárne. Každý už počul o laserových tlačiarňach, ale na laserové gravírky veľa ľudí nerobilo, také sme chceli urobiť takýto nejaký projekt a robili sme ho približne 7-8 mesiacov. Rozdiel v technológii je ten, že pri normálnej gravírovačke sa používa vrták, ten vrták je kvalitnejší pri súčiastkach, ale nie je veľmi schopný robiť spoje, pretože sa často kazí a laser je preto lepší, pretože sa nemôže zlomiť, funguje stále,“ povedal Kamil Kandráč, študent Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove a účastník súťaže strojár-inovátor.
 
„Súťaž strojár-inovátor má už 11 rokov. Chceli by sme motivovať stredoškolákov, ktorý vyvíjajú nejakú činnosť, robia niečo zaujímavé a nie sú len pasívni. Mnohí títo súťažiaci sa stanú našimi študentami a pokračujú ďalej vo svojom vývoji,“ dodal na záver prodekan. (16:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár