Sme dnes dosť leniví a zhýčkaní motoristi, hovorí majiteľ autoservisu Radoslav Zákutný

4987x
17. Apríl 2024
Majiteľ autoservisu Radoslav Zákutný: Ako motoristi sme dnes dosť leniví a zhýčkaní
Okrem štandardných servisných prác a opráv sa v Z-FAM špecializujú aj na testovanie a opravy vstrekovacích systémov. (Zdroj: MH) 
 
Radoslav Zákutný je vyučený automechanik. Autoservis Z-FAM Auto založil spolu s manželkou pred dvanástimi rokmi. Minulý rok sa presťahovali do nových, vlastných priestorov na Priemyselnej ulici. Ich špecialitou sú opravy a testovanie vstrekovacích systémov. Ak ste iba konzument v zmysle sadnem a idem, môže sa vám auto vo finále významne predražiť, hovorí. 

Ako vznikol autoservis Z-FAM?

S predajňou náhradných dielov v areáli autobusovej stanice začínala moja manželka. O dva roky nato, v roku 2014, sme na Duklianskej 9 otvorili prvú prevádzku. Začal som podnikať aj ja. Nazvali sme ho Z-FAM AUTO. Z ako Zákutný, Fam ako família a Auto ako autoservis.

Stále je to rodinný podnik, dodnes tu pracujeme ja s manželkou aj môj brat. Postupne sme to rozširovali, pribúdali ďalší zamestnanci. Aktuálne v servise pracuje sedem ľudí. Minulý rok v máji sme sa presťahovali do našich nových, vlastných priestorov na Priemyselnej ulici.
 
Zakladáme si na korektnom prístupe k zákazníkom a profesionálne vykonanej práci pri oprave akéhokoľvek vozidla, hovorí majiteľ servisu. (Zdroj: MH) 

Aké služby ponúkate?

Okrem štandardných servisných prác a opráv motorových vozidiel, či už osobných alebo dodávkových, sa špecializujeme aj na testovanie a opravy vstrekovacieho systému „Common Rail“ u dieselových motorov.

Testujeme a kontrolujeme všetky značky vstrekovačov. Či už je to Bosch, Siemens, Delphi alebo Denso.
 
 
Tam kde sú dostupné náhradné diely, vieme samozrejme urobiť aj ich repas, ponúknuť v zaujímavých cenách továrensky repas, prípadne nový vstrekovač. V Bardejove sme ako jediní, ktorí sa venujeme týmto špeciálnym opravám.

Koľko ľudí u vás pracuje a kedy máte otvorené?

Od ôsmej ráno do piatej poobede. S hodinovou obedňajšou prestávkou. Servis má aktuálne siedmich zamestnancov. Konkrétne štyroch automechanikov, dvoch prijímacích technikov a jeden sa venuje práve testovaniu a opravám už spomínaných vstrekovačov.
 
Kým pri oprave starých vozidiel vám v úvodzovkách stačil šraubovák a kombinované kliešte, dnes to už neplatí. (Zdroj: MH)

Konkurencia neznačkových servisov je aj v Bardejove pomerne veľká. Čo je pre vás na tomto trhu najdôležitejšie?

Určite to, že zákazníkom chceme ponúknuť maximálne profesionálne služby. S tým samozrejme súvisia aj naše nemalé investície do vybavenia servisu a do rôznych školení nášho personálu. Zakladáme si na korektnom prístupe k zákazníkom a profesionálne vykonanej práci pri oprave akéhokoľvek vozidla, ktoré nám bolo zverené do opravy.

Čo znamená oprava auta dnes v porovnaní s opravou, povedzme pred dvadsiatimi rokmi. Ako sa to zmenilo?

Takže, predovšetkým tu máme priemyselnú revolúciu, ktorá samozrejme neobišla ani autá. Automobilky chrlia jednu novinku za druhou. K tomu sa pridáva tlak na znižovanie emisií, zvyšovanie výkonu a bezpečnosti, čo zo sebou prináša aj významnú zmenu v starostlivosti o automobily. Takže kým pri oprave starých vozidiel vám v úvodzovkách stačil šraubovák a kombinované kliešte, dnes to už neplatí. Pri oprave auta sa už bez špeciálnych softvérov diagnostík a náradia jednoducho nezaobídete.
 
Je úplne jedno či už máme staré, alebo nové vozidlo. Ak sa o neho nestaráte, následná oprava bude drahá. (Zdroj: MH)

Výrobcovia vozidiel sa v nás snažia vzbudiť dojem, že údržba dnešných moderných áut je v podstate nenáročná. Veď olej v motore stačí vymeniť raz za 30 000 km, olej v prevodovke je celoživotný a teda sa nemení a rozvodová reťaz je taktiež na celú životnosť motora. Keby niečo tak sa nám na prístrojovom paneli zobrazí kontrolka, ktorá nás na problém upozorní.

Dojem, že vlastne ako vodič už nemusíme nič iba tankovať a jazdiť. Návod na obsluhu sa stáva iba nudným románom, ktorý aj tak nikto nečíta. No iba do tej doby kým s krásnym novým autom, ktoré je nepojazdné nestojíme na krajnici. Myslím si, že ako vodiči sme leniví a zhýčkaní. Ale viete čo sa nezmenilo? Je úplne jedno či už máme staré, alebo nové vozidlo. Ak sa o neho nestaráte, následná oprava bude drahá.

Ako vyzerá bežný pracovný deň v servise?

Ráno začíname spisovaním objednaných zákazok, zákazníci k nám prichádzajú už na ôsmu. Vozidlo prevezmeme a odovzdáme mechanikovi na opravu do dielne. Popritom sa objednávajú a prijímajú náhradné diely, potrebné k opravám objednaných vozidiel.
 
 Výrobcovia vozidiel sa v nás snažia vzbudiť dojem, že údržba dnešných moderných áut je v podstate nenáročná. (Zdroj: MH)

Každý mechanik má na seba objednaný určitý počet vozidiel. Takže keď ráno príde do práce, vie presne aké autá bude robiť. Predtým samozrejme musia byť pripravené všetky náhradné diely na opravu. Po oprave kontaktujeme zákazníka, aby si pre vozidlo prišiel, prípadne ho informujeme o ďalších potrebných veciach, ktoré by sa mali na vozidle urobiť.

Aká je sezónna dynamika opráv v servise?

Sú mesiace, kedy je relatívny pokoj a potom mesiace keď je extrémny nával. Spravidla je najviac práce pred oboma sezónami. Či už zimnou alebo letnou, teda príprava vozidiel na zimnú a letnú sezónu. Prezúvanie a servisy pred letnými dovolenkami, medzitým robíme rôzne opravy všetkého druhu.

Ľudia sa často automechanikov pýtajú, aké auto si majú kúpiť. Či ísť do nového, alebo zvoliť ojazdenú a spoľahlivú klasiku. Čo by ste im so svojimi dlhoročnými skúsenosťami odporučili?

Dobrá ale veľmi ťažká otázka. Je tu viacero rozhodujúcich faktorov, na ktoré si pred kúpou vozidla musíme odpovedať, pretože každý sme inak náročný. Niekomu stačí, že auto naštartuje a odvezie ho tam, kam potrebuje. Iný očakáva vysokú kvalitu komfortu. Niekto chce vysoký výkon, inému nevadí slabší motor. Samozrejme hlavná otázka je, koľko chceme do kúpy auta investovať.
 
 Ak jazdíte veľa tak si určite kúpte nové auto a ak nie ste odporcom diesla tak potom diesel. (Zdroj: MH)

Môžem však potvrdiť, že spoľahlivosť nových vozidiel nie je na takej úrovni, ako to bolo u tých starších. Naopak pri kúpe ojazdeného vozidla odporúčam pred jeho kúpou dôkladnú odbornú kontrolu inak sa z radosti ľahko môže stať nočná mora.

Takže moja rada je, že ak jazdíte veľa tak určite nové auto a ak nie ste odporcom diesla tak potom diesel. Ak vám ale diesel nevonia, zatiaľ inú voľbu ako benzín nemáte, samozrejme ak nechcete stať každých 200 kilometrov na nabíjačke.

Aj keď dojazd elektromobilov je papierovo vyšší, skutočnosť je iná. Ak jazdíte len v meste alebo prevažne v meste, tak tu by síce elektromobil mohol byť dobrá voľba, problém je snáď iba nadobúdacia cena. Ak cena problém nie je tak hurá do toho. Samozrejme ďalšou vhodnou alternatívou na jazdu v mestskej a prímestskej preprave sú vozidla s hybridným, alebo plug in hybridným systémom. No a v prípade ak cena problém je a vy hľadáte lacnejšiu verziu prepravy, tak tu je priestor pre jazdené vozidlá, samozrejme po dôkladnej kontrole pred kúpou.
 
 Technické znalosti motoristov sú dnes čoraz horšie, kontrola vozidla pred jazdou sa už dnes nenosí. (Zdroj: MH)

Áut stále pribúda. Ako v tomto kontexte vidíte infraštruktúru a cesty, napríklad aj v našom meste?

Na jednej strane sa tu stále diskutuje o ekológii a potrebe prepravy autobusmi a vlakmi, na strane druhej sa rušia spoje, pretože nie sú vodiči. Potom naozaj nemáte inú možnosť, ako sa dostať načas do práce, iba sadnúť do auta.

Tak trochu sme zaspali dobu. Áut nám pribúda, zabudli sme na to, že pre nich budeme potrebovať aj cesty. To je ale celosvetový problém. Osobne si myslím, že my na Slovensku na tom ešte nie sme až tak zle. Stačí zájsť do Poľska a uvedomíte si ten rozdiel.
 
 Včasná kontrola v autoservise vám vie ušetriť nemalé náklady na opravu auta. (Zdroj: MH)

Technický stav auta verzus spôsob jazdy. Na čo by si mali vodiči dávať najviac pozor?

Technické znalosti motoristov sú dnes čoraz horšie, samozrejme česť výnimkám. Kontrola vozidla pred jazdou sa už dnes nenosí. Kapotu spravidla otvárame len keď potrebujeme doliať vodu do ostrekovačov.

Odporúčam, aby si každý osvojil technické minimum a dokázal na svojom vozidle odkontrolovať základne veci ako je stav oleja, vody a brzdovej kvapaliny. Nemenej dôležite je zapamätať si zvuky a hluky vášho vozidla počas jazdy, keď je všetko v poriadku. Ak totiž tieto zvuky poznáte pri ich zmene vám aj ako laikovi povedia že niečo nie je v poriadku. Včasná kontrola v autoservise vám následne vie ušetriť nemalé náklady na opravu vášho auta.
 
 Záujmom o auto a preštudovaním manuálu vieme predísť naozaj veľkým škodám, odporúča Radoslav Zákutný. (Zdroj: MH)

Palubná diagnostika vás totiž nikdy neupozorní napríklad na potrebu výmeny čapu ramena, ložiska na kolese alebo pneumatík. Od toho je proste vodič aby si vozidlo na ktorom jazdi všímal a v prípade problému včas navštívil servis.

Ak určitým veciam nevenujete pozornosť a ste iba konzument v zmysle sadnem a idem, môže sa vám to vo finále významne predražiť. Svojim záujmom o auto a preštudovaním manuálu viete predísť naozaj veľkým škodám. A to neplatí len pri autách.
(PR, Mario Hudák, AHOJ TV)
Diskusia
Pridať komentár