Na Základnej umeleckej škole Jantárovej si pripomenuli 240. výročie umeleckého školstva v Košiciach

894x
16. Apríl 2024
Domom umenia znel aplauz pre ZUŠ Jantárová
Bonbónikom bolo záverečné číslo, počas ktorého vystúpil 60-členný symfonický orchester (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice) 
 
Desať rokov po tom, čo vtedajšia rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia vydala Všeobecný školský poriadok, v rámci ktorého sa mala na školách vyučovať aj hudba, vznikla v Košiciach v roku 1784 hudobná trieda a neskôr aj škola. Jej prvým riaditeľom bol Mathias Lechký.
  
Tento míľnik stál nielen za vznikom vyučovania hudby a neskôr ďalších umeleckých predmetov v našom meste. V súčasnosti sa talentovaní umelci vo veku od 5 do 25 rokov vzdelávajú v hudobnom, literárno – dramatickom, tanečnom a výtvarnom odbore na Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Jantárová 6, ktorá je ako samostatný právny subjekt zriadená mestom Košice.
 
V celkovom 14 vystúpeniach vystúpili desiatky súčasných žiakov, ale aj bývalých absolventov (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Súčasní a bývalí pedagógovia a žiaci školy si v pondelok (15.4.) večer vo vypredanom Dome umenia pripomenuli 240. výročie umeleckého školstva v Košiciach slávnostným galakoncertom pod názvom Aplauz pre ZUŠ. Jej riaditeľ Ján Samsely vyjadril potešenie nad tým, že svoje okrúhle výročie mohli osláviť takýmto vydareným večerom, v ktorom skĺbili skĺbili slávnu minulosť a súčasnosť ich školy.
 
 Vystúpenie žiakov ZUŠ (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
V celkovom 14 vystúpeniach vystúpili desiatky súčasných žiakov, ale aj bývalých absolventov. Bonbónikom bolo záverečné číslo, počas ktorého vystúpil 60-členný symfonický orchester zložený z bývalých žiakov, pedagógov a rodičov, ktorí sa profesionálne venujú hudbe v Košiciach.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár