Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove sa zatiaľ rušiť nebude

1706x
16. Apríl 2024
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja návrh na zrušenie bardejovskej HOS-ky odložili
V prvom kole sa Prešovskému samosprávnemu kraju optimalizovať Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove nepodarilo. (Zdroj: FB Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove

V boji o zachovanie statusu quo bardejovského Hornošarišského osvetového strediska (HOS) ide viac ako o "osvetu", predovšetkým o pracovné miesta a prerozdelenie politickej moci v meste.

„V živej pamäti máme s akým optimizmom sa pred niekoľkými rokmi presadil v Bardejove projekt optimalizácie siete stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Obchodná akadémia zmizla z mapy mesta a celá optimalizácia sa zastavila. Niečo podobné má teraz postihnúť Hornošarišské osvetové stredisko, ktoré má byť súčasťou Šarišského múzea,“ napísal 12. apríla v rozhorčenom liste županovi Milanovi Majerskému primátor Bardejova Boris Hanuščak.
 
V liste ho zároveň požiadal o stiahnutie bodu Optimalizácia siete osvetových stredísk v Poprade a Bardejove z rokovania zastupiteľstva PSK v pondelok 15. apríla.  
 

„Počas niekoľkých rokov nebola schopná župa ustanoviť vedenie HOS v Bardejove so všetkými právomocami a kompetenciami, aby sa zhostilo zodpovednosti a došlo k stabilite, ale radšej to nechalo len na poverení, aby sa teraz ľahšie zabil pomyselný klinec do rakvy. Je tu cítiť zámer a postupnú systematickú likvidáciu ustanovizní v Bardejove. Čo má pán predseda PSK a poslanci jeho klubu proti Bardejovu? Čoho sa bude týkať ďalšia likvidácia nabudúce?,“ uviedol v ešte rozhorčenejšom statuse na sociálnej sieti prednosta Okresného úradu v Bardejove Jozef Guliga.
 
„Namiesto šírenia mieru a pokoja sme svedkami strašenia a zavádzania. Jedným z bodov zastupiteľstva PSK dňa 15. apríla má byť aj Optimalizácia osvetových stredísk. Návrh počíta so zrušením Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove a pričlenením týchto aktivít pod Šarišské múzeum s cieľom dosiahnutia vyššej efektivity. Neredukuje sa rozsah kultúrnych služieb, nebudú dotknuté pracovnoprávne vzťahy zamestnancov, bude zachovaná činnosť v oblasti neprofesionálneho umenia, tradičnej ľudovej kultúry a záujmovej umeleckej činnosti. S tým, že usporené zdroje ustávajú v okrese na ďalší rozvoj kultúry. Avšak prečo to nevyužiť na politické body a trocha postrašiť,“ reagoval na sociálnej sieti poslanec PSK a predseda KDH v Bardejove Marek Hudák. 
 
Je veľmi dôležité, aby sme pracovali a uchovávali živú kultúru a verím, že napriek tomuto návrhu vznikne priestor na to, aby sme sa týmto veciam mohli ďalej venovať, povedala poverená vedením HOS-ky Lenka Tribusová. (Zdroj: FB Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove)  

„Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme pracovali a uchovávali živú kultúru a verím, že napriek tomuto návrhu vznikne priestor na to, aby sme sa týmto veciam mohli ďalej venovať," komentovala pre Bardejovskú televíziu (BTV) kauzu Lenka Tribusová, poverená vedením Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove.
 
„Všetky osvetové strediská v kraji majú svoje opodstatnenie a keď ich teraz zlikvidujeme, už sa nikdy nepodarí navrátiť to, čo za tých 70 rokov urobili,“ vyjadril sa v reportáži BTV bývalý riaditeľ HOS-ky a poslanec Prešovského samosprávneho kraja Juraj Bochňa.
 
Na pondelkovom (15.4.) rokovaní zastupiteľstva PSK najprv Juraj Bochňa navrhol presunúť bod 25: Optimalizácia siete osvetových stredísk v Poprade a Bardejove na bod 6. Jeho návrh poslanci schválili a v tomto poradí aj o návrhu optimalizácie rokovali. 
 
Poslanci nakoniec hlasovanie o optimalizácii osvetových stredísk odložili. Na ďalšie rokovanie zastupiteľstva bude predložený nový, prepracovaný návrh. (Zdroj: FB PSK)

Po emotívnej diskusii viacerých krajských poslancov a ostrej slovnej prestrelke medzi poslancom Bochňom a županom Majerským, poslanci nakoniec o zrušení osvetových stredísk v Bardejove a Poprade nehlasovali a rokovanie o optimalizácii odložili.
 
Potom čo Bochňa vyčítal Majerskému, že ide zrušiť HOS-ku s päť a pol zamestnancami a pritom na svoju vlastnú propagáciu zamestnáva na Úrade PSK viac hovorcov a marketingových pracovníkov, mu Majerský odpovedal, že klame a že asi čítal Hlavu 22, keďže vidí nie dvojmo ale trojmo.  

Poslanci nakoniec prijali pozmeňujúci návrh poslanca Alfonza Kobielského, že pôvodný návrh berú na vedomie a na ďalšie rokovanie zastupiteľstva bude predložený nový, prepracovaný návrh optimalizácie osvetových stredísk.
(12:30, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár