Hádzanári opäť medzi TOP športovcami kraja

1429x
10. Apríl 2024
   Hádzanári Tatrana Prešov sa opäť zaradili medzi najúspešnejších športovcov Prešovského samosprávneho kraja 
 Žiadny iný športový klub nemal pri oceňovaní trojnásobné zastúpenie (Zdroj: Viktor Zamborský)
 
V tradičnej krajskej ankete boli Športovec PSK boli za rok 2023 ocenení medzi kolektívmi dospelých, mládeže, ale aj medzi jednotlivcami.
 
Žiadny iný športový klub nemal pri oceňovaní trojnásobné zastúpenie. Ocenenia v rámci ankety si v pondelok 8. apríla prevzali zástupcovia klubu na slávnostnom udeľovaní ocenení v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove.
 
Medzi kolektívmi dospelých natiahli hráči Tatrana svoju unikátnu sériu, keď doteraz nechýbali ani v jednom z 20. ročníkov podujatia. V tomto roku boli tri najúspešnejšie kolektívy vyhlásené bez určenia poradia, štatistiky tak ostáva Tatranu na konte 18. víťazných trofejí v tejto ankete.
 
 Cenu za najlepší kolektív prevzal aj zastupujúci kapitán tímu Lukáš Urban (Zdroj: Viktor Zamborský)
 
„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí dali hlas nášmu klubu a ocenili naše športové výsledky, ktoré každoročne patria medzi suverénne najlepšie v Prešovskom samosprávnom kraji. Je to pre nás zároveň aj veľký záväzok naďalej zodpovedne pracovať s mládežou a samozrejme aj v kategórii dospelých úspešne reprezentovať klub, mesto a Prešovský samosprávny kraj a dosahovať čo najlepšie výsledky, aby sme stále mohli patriť medzi najlepšie športové kluby nielen v kraji, ale aj na Slovensku,“ zhodnotil generálny manažér Tatrana Prešov Marián Magdoško.
 
Cenu za najlepší kolektív s ním spoločne prevzal aj zastupujúci kapitán tímu Lukáš Urban. V krajskej ankete sa zároveň dostal medzi TOP 6 ocenených športovcov bez určenia poradia. Navyše patril medzi bývalých víťazov ankety, ktorých si kraj pripomenul pri príležitosti 20. výročia jej konania.
 
„Na pódiu som bol vskutku trikrát. Vnímam to pozitívne a som rád, že sa práca v klube oceňuje a že tie tréningy a tvrdá robota je ohodnotená týmito oceneniami a tým, že sa tu môžem predstaviť medzi týmito kvalitnými športovcami. Som za to veľmi vďačný a budem robiť všetko preto, aby som sa aj v ďalších ročníkoch týchto oceňovaní zúčastnil,“ uviedol Urban, ktorý sa pred mesiacom stal najúspešnejším športovcom mesta Prešov.
 
 Udeľovanie ocenení  v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove (Zdroj: Viktor Zamborský)
 
Medzi ocenenými nechýbali ani mládežnícke kolektívy Tatrana, ktoré na pódiu zastupovali starší dorastenci. Aktuálni majstri Slovenska mieria za obhajobou aj v tejto sezóne.
 
„Minulá sezóna bola z našej strany úspešná. Za ročník 2004 tak to bola druhá majstrovská trofej za sebou. Sme radi, že to takto dopadlo a tento rok to budeme chcieť prekonať a ukončiť mládežnícke kategórii v tomto ročníku úspešne. Vyzerá to veľmi nádejne, keď sme cez víkend urobili veľký krok k tomu, aby sme titul obhájili a zavŕšili v staršom doraste víťazný hetrik,“ zhodnotil Erik Fenár, ktorý cenu preberal spolu s trénerom Stanislavom Kolpakom.
 
„Je príjemné prevziať ocenenie za celý kolektív. Je to zásluha každého jedného chlapca a sme radi, že nás tak ohodnotil Prešovský samosprávny kraj. Je to zároveň veľká motivácia, aby sme v budúcnosti a aj v tej mužskej kategórii dosahovali takéto ocenenia. Myslím si, že v Prešove sú v rôznych kategóriách chlapci, ktorí majú potenciál presadiť sa,“ dodal Fenár, ktorý je napriek stále dorasteneckému veku už seniorským reprezentantom Slovenska.
 
 
Najúspešnejší  kolektív dospelých PSK za rok 2023 bez určenia poradia Hráči najúspešnejšieho slovenského hádzanárskeho klubu nechýbali v už 20-ročnej histórii vyhlasovania ankety medzi najúspešnejšími kolektívmi ani raz. Inak tomu nie je ani tentoraz, hoci v minulom roku sa museli hráči rekordného slovenského majstra po 15-tich tituloch v rade uspokojiť so striebornými extraligovými medailami, keď v päťzápasovej dráme podľahli tesne 2:3 na zápasy konkurentom z Považskej Bystrice.
 
Napriek tomu sa v uplynulom roku tešili aj z cennej trofeje. Už po 24-krát získali Slovenský pohár (obhájili ho už aj v tomto roku), keď vo finále porazili práve Považanov. V minulej sezóne pritom mali prešovskí hádzanári obzvlášť náročný program. Mesto, kraj i krajinu dôstojne reprezentovali na medzinárodnom fóre hneď v niekoľkých súťažiach – v skupinovej fáze Európskej ligy, SEHA lige a tiež českej extralige.
 
V prvej polovici aktuálnej sezóny úspešne účinkovali aj v Európskom pohári EHF, kde sa postupne prebojovali až do marcového štvrťfinále. Hráči Tatrana sú zároveň súčasťou rôznych národných reprezentačných tímov a tiež rôznych vekových kategórií. Najúspešnejší  športovec PSK za rok 2023 bez určenia poradia Lukáš Urban: Odchovanec a jedna z opôr hádzanárskeho Tatrana Prešov nie je v ankete Športovec PSK žiadnym nováčikom.
 
Športovec PSK (Zdroj: Viktor Zamborský) 
 
Práve naopak, veď za rok 2019 sa stal jej celkovým víťazom. Medzi najlepšou desiatkou figuroval aj v rokoch 2015 a 2017. Prvýkrát sa ale dostal medzi najúspešnejších športovcov ešte pred desiatimi rokmi, keď sa za rok 2013 stal najúspešnejším študentom stredných škôl a svoje kvality v drese najúspešnejšieho hádzanárskeho klubu na Slovensku potvrdzuje aj po návrate do materského klubu zo zahraničných angažmánov vo francúzskom Chartres a maďarskej Tatabányi.
 
Dôležitosť v súčasnosti 28-ročného, dva metre vysokého hráča, je, okrem iného, aj v jeho využiteľnosti na ktoromkoľvek poste spojkového radu, v ktorom je často hnacím prvkom tímu. Ako zastupujúci kapitán pomohol v minulej sezóne prešovským hádzanárom k zisku Slovenského pohára, titulu vicemajstra Slovenska a k výrazným oporám Tatrana sa zaradil aj v zápasoch Európskej ligy, Európskeho pohára EHF, SEHA ligy či Českej extraligy.
 
Za rok 2023 sa vďaka svojim výkonom stal aj najúspešnejším športovcom mesta Prešov. Najúspešnejší  kolektív mládeže PSK za rok 2023 bez určenia poradia Tatran Prešov: Aj v mládežníckej kategórii ani v tomto roku nechýbajú hádzanárske talenty z Tatrana Prešov. Medailové umiestnenie si v minulej sezóne vybojovali všetky tímy v štyroch vekových kategóriách.
 
Najjagavejší je úspech najstarších z nich – starších dorastencov, ktorí pod vedením trénera Stanislava Kolpaka získali titul majstrov Slovenska. Zároveň zažili ideálnu sezónu, v ktorej ani raz nezakopli a absolvovali ju bez jedinej prehry. V rovnakom trende pritom pokračujú aj v aktuálnej sezóne.
 
Oporami tímu sú pritom aj hráči, pravidelne nastupujúci i medzi mužmi ako Damián Mitaľ či Erik Fenár, ktorí sú už dokonca seniorskými reprezentantmi Slovenska. Mladší dorastenci pridali vlani do svojej zbierky bronzové medaily, keď pri snahe o obhajobu titulu stratili štyri body na majstrovský Trebišov a iba bod ich delil od druhého ŠKP Bratislava.
 
Na rovnaký – bronzový kov si siahli aj starší žiaci Tatrana. Tím mladších žiakov zase najprv získal vo svojej kategórii titul majstrov Slovenska, ku ktorému pridal aj bronz na turnaji v rámci otvorených majstrovstiev Slovenska hráčov do 12 rokov.
(9:30, IK)
Diskusia
Pridať komentár