Autobus zrazil viacero ľudí, zomreli tri dievčatá

10347x
06. Apríl 2024
Tragédia na východe
Tragická nehoda je v štádiu vyšetrovania. Foto: TA3 
 
Prvá aprílová sobota sa zapíše čiernym písmom do histórie obce Spišské Podhradie. Tragédia, ktorá sa odohrala v dopoludňajších hodinách, otriasla celým Slovenskom.
 
V obci v okrese Levoča autobus zrazil viacero ľudí, tri dievčatá zrážku neprežili. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky vrátate dvoch zdravotníckych vrtuľníkov.
 
Počet zranených ešte nie je definitívny, číslo sa môže zvyšovať, hovorí sa o piatich zrazených a troch mŕtvych.
 
Autobus zrazil dokopy desať ľudí. Jana Ligdayová z krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove prezradila, že autobus sa z doposiaľ neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a ktoré vystupovali, sa dostali po neho.
 
Zlé zatiahnutá (nezatiahnutá) ručná brzda 
 
Z doposiaľ neoverených informácii sa hovorí o tom, že nehoda bola zapríčinená nezatiahnutou ručnou brzdou na autobuse. Daný úsek je momentálne neprejazdný. Na miesto smeruje aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
 
 
Autobus smeroval na Diecézne stretnutie mladých v spišskej diecéze, na ktorej sa mali mladí ľudia stretnúť s novým biskupom Františkom Trstenským. Podujatie bolo zrušené.
 
Biskup vyjadruje hlbokú ľútosť 
 
"Mal to byť čas radosti, ktorý sa zmenil na čas veľkého smútku. Otec biskup vyjadruje hlbokú ľútosť nad tragédiou, ktorá sa stala na parkovisku na Spišskej Kapitule. Vyjadrujeme smútok a blízkosť najmä rodičom a rodinám zosnulých. Toto podujatie bolo zrušené. Prosíme o modlitby,“ uviedla Spišská diecéza na sociálnej sieti.
 
Prešovský samosprávny kraj o tragédii informoval nasledovne: „Smutné sobotné ráno v Prešovskom kraji. V Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule dnes pri tragickej nehode vyhasli mladé ľudské životy, ďalší mladí ľudia, ktorí šli na arcidiecéznu púť mládeže, sú zranení. Táto udalosť nami hlboko otriasla a je nám to nesmierne ľúto. Pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Zraneným prajeme veľa síl a skoré uzdravenie.“
 
 
Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský uviedol, že táto správa ho veľmi zasiahla. „Veľmi ma zasiahla správa o tragédii v Spišskom Podhradí. Je mi to ľúto, lebo sa táto tragédia stala mladým ľuďom, ktorí smerovali na radostné stretnutie mladých s novým otcom biskupom Františkom. Všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, som s nimi v ich žiali. Všetkým zraneným prajem veľa síl a skoré uzdravenie.“
 
Poslanec NRSR Martin Šmilňák: „Napätie a slávnostnú atmosféru dnes zatienila tragická správa zo Spišského Podhradia. Na mladých ľudí, plných radosti a entuziazmu tam čakali kolesá autobusu. Hrozná správa... So slzami a v modlitbách stojíme s pozostalými ... Odpočinutie večné...“
(11:14, red)
Diskusia
Pridať komentár