Dejepisnej súťaže sa zúčastnilo stovky slovenských a českých gymnazistov

881x
05. Apríl 2024
 Konal sa 32. ročník Dejepisnej súťaže  
 Dejepisná súťaž (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
Aj tento rok si stovky slovenských a českých gymnazistov overovalo nadobudnuté vedomosti z histórie v Dejepisnej súťaži, ktorá píše už svoj 32. ročník.
 
Stalo sa tak 3. apríla súčasne vo všetkých slovenských aj českých krajoch, pričom aktérov súťaže v Prešovskom kraji hostila Spojená škola na Masarykovej ul. v Prešove. Konkrétne tu sa stretlo približne 50 účastníkov zo 16 gymnázií, z toho z deviatich zriaďovaných Prešovským samosprávnym krajom.
 
 Stretlo sa približne 50 účastníkov zo 16 gymnázií (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
Riešili zložité historické otázky z európskych dejín rokov 1975 až 2000. Najlepšie vedomosti v troch súťažných kolách napokon ukázal tím z Gymnázia Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove, ktorý ako víťazný so ziskom 129 bodov postupuje na medzinárodné kolo do českého Chebu.
 
Riešili zložité historické otázky (Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj)
 
V tom bude kraj reprezentovať aj tím z druhého postupového miesta, a to z Gymnázia duklianskych hrdinov vo Svidníku. Postupovú listinu o niekoľko dní doplní ďalších 15 tímov zo všetkých zapojených krajov zo Slovenska i Čiech. O ich postupe rozhodne počet získaných bodov - v prípade ich rovnosti konkrétne počet v treťom kole, pri opakovanej rovnosti bodov v kole druhom.
 
Z krajského kola v Prešove je v hre o postup na medzinárodné kolo Gymnázium, Kukučínova v Poprade, ktoré tu obsadilo tretie miesto.
(9:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár