Knihovnícky sviatok v bardejovskej knižnici priniesol bohatý program

1353x
04. Apríl 2024
V dňoch 4. až 10. marca 2024 sa uskutočnil Týždeň slovenských knižníc pod spoločným mottom: Knižnice pre všetkých
Vyvrcholením TSK 2024 bol koncert študentov Cirkevnej základnej umeleckej školy sv. Jána Bosca v Bardejove. (Zdroj: Mária Vlkovičová) 

Organizátormi podujatia boli Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Záštitu nad TSK 2024 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sme tento knihovnícky sviatok prežívali spolu s našimi používateľmi a návštevníkmi, ktorým sme ponúkli pestrý a zaujímavý program pre všetky vekové kategórie. Stalo sa to už tradíciou, že Týždeň slovenských knižníc (TSK) v našej knižnici začíname prednáškou o cestovaní v rámci podujatia Večer s turistikou, ktoré otvorila pani riaditeľka knižnice Iveta Michalková.
 

Tentokrát sme cestovali do Francúzskej Polynézie a sprievodcom po týchto tichomorských ostrovoch bol Michal Chovanec. Pre návštevníkov mal pripravenú prednášku bohatú na informácie, fotografie a zážitky. V utorok 5. marca sa uskutočnili výchovno-vzdelávacie aktivity zamerané na živý kontakt najmä so súčasnou literatúrou v rámci projektu Objav (Um)enie, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Netradičné vyučovanie v knižnici ponúklo žiakom 2. stupňa Cirkevnej ZŠ a MŠ sv. Faustíny v Dlhej Lúke interpretáciu textov známych slovenských a zahraničných autorov pod vedením lektorov bábkoherečky Viktórie Sedlákovej a moderátora a hudobníka Petra Reviľáka.
 
 Pozvanie do knižnice prijal aj významný rockový textár Martin Sarvaš. (Zdroj: Mária Vlkovičová)

Podujatia otvorili scénické čítania podľa knižných predlôh diel Poškoláci od Gabriely Futovej a Čarodejnice od Roalda Dahla. Po scénickom čítaní nasledoval vzdelávací workshop zameraný na jazykovú terminológiu a obsahovú stránku vybraných ukážok.

V prepojení divadla a knižnej literatúry sme na oddelení literatúry pre deti a mládež pokračovali počas celého týždňa. Triedne kolektívy MŠ z mesta Bardejov i okolitých obcí objavovali a spoznávali knižničný a rozprávkový svet prostredníctvom podujatia Kufrík plný príbehov.

V stredu 6. marca v doobedňajších hodinách sa pre študentov stredných škôl uskutočnilo podujatie s názvom Rocková poézia na cestách 2024. Pozvanie prijal významný rockový textár Martin Sarvaš, ktorého si mnohí spájajú predovšetkým s kapelou Tublatanka, ktorej bol jej dvorným textárom a manažérom.
 
Netradičné vyučovanie v knižnici viedli lektori Viktória Sedláková a Peter Reviľák. (Zdroj: Mária Vlkovičová)  

V rámci besedy priblížil študentom aj spoluprácu s inými interpretmi a skupinami ako napríklad Pavol Habera, Metalinda, Hex, Elán, Ján Lehotský, Laco Lučenič iní. Okrem toho Martin Sarvaš prišiel odprezentovať aj svoju viac ako 400 stranovú publikáciu, ktorá predstavuje súhrn tvorby autora od jeho začiatkov až po súčasnosť.

V ten istý deň sa o 15.30 uskutočnilo podujatie „Je nás počuť“. Knižnice malé aj veľké, obecné, mestské, regionálne aj krajské v tento deň spoločne vo svojich priestoroch, pred nimi, na uliciach, v parkoch, na námestiach, v obecných rozhlasoch nahlas čítajú úryvky v rovnakú hodinu z ľubovoľných kníh.

Po tretíkrát nás bolo počuť aj v Bardejove na Radničnom námestí 1. Možnosť čítať sme ponúkli širokej verejnosti a veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným.
 
 Počas TSK navštívilo knižnicu takmer 1 300 používateľov z toho prostredníctvom podujatí viac ako 400 návštevníkov. (Zdroj: OKDG)

Vyvrcholením TSK 2024 bol koncert študentov Cirkevnej základnej umeleckej školy sv. Jána Bosca v Bardejove, ktorí sa uskutočnil 7. marca v čitárni knižnice pod názvom Spájanie generácií. Návštevníci koncertu si mohli vypočuť Mozarta, Beethovena, Ebena, Händela, ale aj ľudové piesne. Bola to skvelá prezentácia jednak študentov CZUŠ sv. Jána Bosca, ale predovšetkým to bol pre všetkých jeden veľký umelecký zážitok.

Pre našich používateľov sme okrem registrácie nových čitateľov za symbolickú sumu a odpúšťanie poplatkov za upomienky z omeškania pripravili novú službu Audioknihy, ktoré sú od 4. marca spolu s e-knihami sprístupnené v našom online katalógu a spoplatnené podľa aktuálneho cenníka OKDG.

Počas TSK navštívilo našu knižnicu takmer 1 300 používateľov z toho prostredníctvom podujatí viac ako 400 návštevníkov. Sme veľmi radi, že máme za sebou ďalší úspešný ročník TSK a už teraz sa tešíme na ďalší rok.
(16:45, Jana Lipková, Michal Balaščák, red.)
Diskusia
Pridať komentár