VIDEO | Študentka z Gymnázia Alejová v Košiciach napísala knihu Zabudnutá legenda

1057x
03. Apríl 2024
Študentka z Gymnázia Alejová napísala fantasy knihu
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Gymnáziu Alejová v Košiciach študentka Anna Kuchtová predstavila knihu Zabudnutá legenda, ktorú sama napísalaFantasy príbeh, ktorý sa v knihe nachádza, sa skladá z prológu a tridsiatich kapitol. Autorka vydala knihu pod pseudonymom Ann J. West.
.
„Kniha začala vznikať cez covid. Bol to už taký načatý text, ku ktorému som sa vrátila počas dištančného vyučovania,“ uviedla Anna Kuchtová, autorka knihy a študentka na Gymnáziu Alejová v Košiciach.
 
„Kniha je o 16-ročnom dievčati Averil, ktoré vyrastá v Holtahu – to je jedna z ríš, ktoré sa objavia v knihe. Vyrastá ako zlodejka a vôbec sa jej to nepáči, tak bojuje proti všetkým čo tam sú, pretože všetci idú proti nej keďže je iná ako ostatní,“ prezradila o príbehu Anna.
 
 Kniha je o 16-ročnom dievčati Averil (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Prišla za mnou, že napísala knihu a ja sama som navrhla, že ju chcem ilustrovať. Ona mi stále opísala scénu a ja som podľa jej predstáv všetko ilustrovala“ povedala Martina Zelizňaková, ilustrátorka knihy a študentka na škole Umeleckého priemyslu v Košiciach.
 
„Inšpirovalo ma k tomu veľa vecí, či už to boli ľudia okolo mňa, ktorí mi hovorili, že mi to celkom ide, že by som to mohla skúsiť. Niekedy aj zo žartu ma nazvali spisovateľkou. Takým hnacím motorom bolo pre mňa prečítanie Školy dobra a zla od Somana Chainaniho. Zaujal ma jeho štýl písania a chcela som sa tomu skúsiť pripodobniť. Tak veľmi ma to zaujalo, že som si povedala: „Dobre, tak to skúsim aj ja,“ vyjadrila sa Kuchtová.
 
Náročnejšie kresby digitálne kreslila ilustrátorka 20-30 hodín (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Také chvíľky som vždy mala, že som nevedela čo mám ďalej robiť, ako to preskočiť alebo čo tam pridať. Niekedy bol ten proces písania veľmi ľahký lebo som mala víziu pred sebou a vedela som čo sa tam bude diať. Keď to boli časti, ktoré som tam len musela vsunúť, aby bolo, tak to sa mi veľmi ťažko písalo,“ priblížila autorka.
 
„Ja som to kreslila digitálne. Niektoré jednoduchšie mohli trvať tak dve-tri hodinky a tie náročnejšie, kde boli postavy alebo tváre, tak mohli trvať aj 20-30 hodín,“ priblížila ilustrátorsku výrobu Martina Z.
 
„Chystám sa písať aj ďalšie príbehy – mám ich rozpracované, aby som ich mala niekde uchované kebyže sa k ním chcem vrátiť. Zabudnutá legenda bude trilógia – to bol ten pôvodný plán, ale v hlave sa mi rysuje aj štvrtý diel, takže ani tento cieľ nakoniec nedodržím,“ dodala A. Kuchtová.
(14:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár