V Šarišskom múzeu v Bardejove sa žiaci učia históriu zábavnou formou

1458x
03. Apríl 2024
Šarišské múzeum realizuje zážitkovo-vzdelávací cyklus pre školy
 Múzeum rozbehlo zážitkovo-vzdelávací cyklus Doma v múzeu s cieľom prilákať deti a mládež do svojich priestorov a učiť ich históriu zábavnou formou. (Zdroj: psk.sk)

Žiaci základných a stredných škôl nadobúdajú nové poznatky v múzeu. Sú tak v priamom kontakte s históriou a tú sa učia zábavnou formou.
 
Neštandardnú formu vzdelávania rozbehlo Šarišské múzeum v Bardejove, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), a to cez zážitkovo-vzdelávací program Doma v múzeu. Prvých žiakov privítalo v marci v rámci expozície Ikon, ďalší majú do múzea namierené už v apríli.
 
 Stredoškoláci sa s múzejníkmi v prvej fáze venovali napríklad rozpoznávaniu základných ikonografických typov. (Zdroj: psk.sk)

Šarišské múzeum v Bardejove sa rozhodlo zintenzívniť prácu s mladými a so školami v kraji. Rozbehlo zážitkovo-vzdelávací cyklus Doma v múzeu s cieľom prilákať deti a mládež do svojich priestorov a učiť ich históriu zábavnou formou. Prvých záujemcov z radov stredných škôl previedlo expozíciou Ikony a programom k sviatku sv. Mikuláša.

Jedinú samostatnú špecializovanú expozíciu ikonopisných pamiatok východného obradu na Slovensku s maľbami na dreve od 16. do 20. storočia navštívili v marci žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v Bardejove študujúci v odbore animácia voľného času. Absolvovali tu program rozdelený do troch častí, ktorými boli komentovaná prehliadka na vybranú tému, ako aj zábavná aj tvorivá aktivita.
 

Stredoškoláci sa s múzejníkmi v prvej fáze venovali rozpoznávaniu základných ikonografických typov, ako sú Kristus Pantokrator, Bohorodička Hodegetria a Bohorodička Eleousa, ale aj významu farieb, kompozície a gest v rámci ikonopisnej tvorby.

Počas zábavnej aktivity sa zamerali na rozvoj predstavivosti a pripravovali príbehy na tému Ikony. Výstupom kreatívnej časti programu bola tvorba videa alebo iného druhu propagačného materiálu, ktorý má za cieľ osloviť nových návštevníkov expozície, a to predovšetkým z radov mládeže.
 
 Zámerom múzea je pripraviť tiež programy v priestoroch historickej radnice, prírodovednej prípadne tiež národopisnej expozície múzea. (Zdroj: psk-sk)

Cyklus Doma v Múzeu pokračuje ďalšími termínmi v apríli, kedy Šarišské múzeum v Bardejove privíta ďalších stredoškolských študentov. Aktuálne sa venuje prioritne umeleckým a historickým témam, avšak zámerom múzea je pripraviť tiež programy v priestoroch historickej radnice, prírodovednej prípadne tiež národopisnej expozície múzea.
(13:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár