VIDEO | Holywoodsky film o Bardejove: Rudolf Löwy zachránil stovky dievčat

2814x
02. Apríl 2024
V Holywoode uviedli film Bardejov o záchrane židovských dievčat
 
V polovici marca mal v divadle Harmony Gold Theatre v centre Holywoodu v Los Angeles premiéru film Bardejov. Film produkoval Emil Fisch, režíroval Danny Abeckaser a hlavnú úlohu stvárnil známy americký herec Robert Davi.
 
Hollywoodsky film o záchrane židovských dievčat v Bardejove vznikol vďaka iniciatíve Emila Fisha, predsedu Výboru na záchranu židovského dedičstva v Bardejove (Bardejov Jewish Preservation Committee).
 
Holywoodski filmári strávili v Bardejove päť dní. (Zdroj: Bardejov Jewish Preservation Committee
 
Príbeh je o Rudolfovi Löwym, ktorému sa podarilo zaočkovať dievčatá dvojitou dávkou vakcíny proti týfusu a tým vyvolať v Bardejove falošnú epidémiu, čo zabránilo ich transportu do koncentračného tábora. 
 
„Tento skutočný príbeh sa odohral už dávno, ale nikto si ho doposiaľ veľmi nevšímal, hoci si zaslúži pozornosť. Ja som prvýkrát prišiel do Bardejova v roku 2005. Keď som videl, v akom stave bolo historické židovské kultúrne dedičstvo, bol som nahnevaný, preto som sa rozhodol pomôcť ho zachovať. Zároveň som začal premýšľať aj o filme. Prvý krok som k tomu urobil v roku 2017. Najal som si scenáristu, aby príbeh napísal,“ hovorí investor filmu a donor pri zachraňovaní pamiatok Emil Fish. 
 
 Rudolf Löwy sa využil fakt, že Nemci sa obávali nákazlivých chorôb. (Zdroj: Jewish Preservation Committee)

Rudolf Löwy sa narodil sa v jednej z najvýznamnejších rodín židovskej komunity v Bardejove. Jeho otec bol veľkoobchodník s plátnom, do mesta sa s rodinou presťahoval v roku 1884. Rudolf začal podnikať s vínom. Nechýbal mu rozhľad, vedomosti, organizačné schopnosti, rečnícke nadanie a silné náboženské cítenie.

Nad Československom sa ale v roku 1938 začali sťahovať búrkové mračná. Bardejov, dovtedy mesto pokojne spolunažívajúcich Slovákov, Poliakov, Nemcov, Maďarov, Čechov a Židov, mesto rôznych vierovyznaní, sa po novembri stalo miestom útokov proti Čechom a Židom.
 
 Film mal premiéru 14. marca v holywoodskom Harmony Gold Theatre v Los Angeles. (Zdroj: Jewish Preservation Committee)
 
V roku 1942 bol prijatý plán deportácií a začal súpis Židov. Vytvoril sa harmonogram transportov a počtu deportovaných v rámci akcie akcie „Da“ (Dávid). Ako prvé mali z Bardejova deportovať mladé dievčatá. 

Rudolf Löwy sa rozhodol využiť skutočnosť, že Nemci sa obávali nákazlivých chorôb. Nie kvôli zdraviu deportovaných, ale z obavy o  zdravie svojich dozorcov, stráží a vojakov. Rudolf Löwy sa tajne stretáva so svojimi priateľmi, lekármi Dr. Atlasom a Dr. Grosswirthom.  Rozhodnú sa vybrané dievčatá naočkovať dvojitou dávkou očkovacieho séra proti týfusu. Lőwy zabezpečuje z Košíc očkovaciu vakcínu.
 
Po zákroku Rudolfa Lőwyho museli gardisti väčšinu dievčat prepustiť. Transporty z Bardejova dočasne pozastavili. (Zdroj: Jewish Preservation Committee)   
 
Dievčatá riskujú poškodenie zdravia, trojica záchrancov prezradenie akcie. Pokus sa nakoniec podarí a v meste vypukla zdanlivá epidémia. Následne je vyhlásená karanténa a povinné preočkovanie všetkého obyvateľstva. 20. marca 1942 je v priestoroch židovskej školy zhromaždených asi 400 mladých dievčat z mesta a okolia.
 
Mali to byť osoby zaradené do prvého ženského transportu zo Slovenska. Po zákroku Rudolfa Lőwyho musia gardisti väčšinu z nich prepustiť. Transporty z Bardejova sú dočasne pozastavené. 
 
POZRITE SI, AKO SA NATÁČAL HOLYWOODSKY FILM BARDEJOV:
 
Historický film sa nakrúcal prevažne v Izraeli, no v lete 2023 sa päť dní natáčalo aj v Bardejove. Režíroval ho americký režisér a filmár izraelského pôvodu Danny Abeckaser, hlavnú úlohu Rudolfa Löwyho v ňom stvárnil známy holywoodsky herec Robert Davi. Film mal premiéru 14. marca v holywoodskom Harmony Gold Theatre v Los Angeles.
(10:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár