VIDEO | Na Základnej škole Wolkerova v Bardejove prezentovali zaujímavosti o Zborovskom hrade

1102x
28. Marec 2024
Žiakom na Základnej škole Wolkerova v Bardejove prednášali o Zborovskom hrade
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Hrad Zborov, zvaný aj Makovica, je jedna z najväčších dominánt severovýchodu Slovenska.
 
„Poznať históriu nášho regiónu je veľmi dôležité a my sme sa ako škola rozhodli, že sa zameriame na históriu nášho regiónu. Nie tak ďaleko od nášho mesta máme nádherný skvost – Zborovský hrad. Preto sme sa rozhodli, že pozveme pána inžiniera Kaminského a inžinierku Malinskú a predstavia nám, formou prezentácie, všetko, čo robili v rámci Zborovského hradu,“ povedala Dagmar Filipová, riaditeľka školy.
 
 Prednáška o Zborovskom hrade deti zaujala (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Táto akcia bola veľmi pekná. Je to zážitok rozprávať malým deťom, pretože som videla, ako nadšene a so zápalom počúvali. Dnes som rozprávala deťom o Helene Zrínskej, poslednej vlastníčke hradu. Je to zaujímavý príbeh,“ priblížila Dorota Malinská, tajomníčka Združenia na ochranu Zborovského hradu.
 
Zborovský hrad prechádza rekonštrukciou už pätnástu sezónu. Pri týchto opravách sa našli rôzne archeologické nálezy. Okrem toho sa na hrade nachádzajú chránené živočíchy a rastliny.
 
 Archeologický nález na hrade - delo (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Archeológia vždy prinesie nejaké pekné prekvapenie. Minulý rok to bolo delo, ktoré sme našli, veľmi sa tešíme kamennému portálu, ktorý sa našiel v paláci, ktorý bol kedysi osadený v dverách. Je tam veľmi pekná myšlienka, ktorá je stále aktuálna: „Stratiť môžeš všetko, ale dbaj na to, aby si nestratil meno, česť. Potom už nie si vlastne nikto,“ prezradil Vladimír Kaminský predseda Združenia na ochranu Zborovského hradu.
(15:10, red.) 
 
Diskusia
Pridať komentár