VIDEO | Českí a poľskí študenti sa v Bardejove učili variť kapustové jedlá

1057x
28. Marec 2024
Študenti z Bardejova naučili českých a poľských kolegov variť slovenské kapustové jedlá
Pozrite si našu videoreportáž
 
V rámci Erasmu zavítali do Bardejova študenti z poľského Gdaňska a Novej Páky z Česka. Projekt je zameraný na gastronómiu typickú pre danú oblasť alebo krajinu.
 
Poliaci sú zameraní na jedlá z morských rýb, Česi na jablčné špeciality a v rámci Slovenska sa na Strednej odbornej škole ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka zamerali na kapustové jedlá. Študenti učili hostí z týchto krajín variť typické kapustníky, jušku, či mačanku.
 
„Sú šikovní, predsa len niečo vedia, ale boli tu aj nepodarky. Hlavne chlapci sa do toho zapájali a viac ich to bavilo. Niečo z kapustových jedál poznal, ako napríklad pampúchy, len iným spôsobom aj kapustový šalát, ktorý je taký známy,“ prezradila Dominika Pangrácová, študentka SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove.
 
 Kapustníky (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Prišiel som tu za účelom Erasmu, čo je spoznávanie cudzej kultúry. Ochutnal som už Sedliacku kapustu, veľmi mi chutila,“ povedal Vrastislav Kohl študent Střední školy gastronomie a služeb z Novej Paky. 
 
„Aj my v Poľsku na prípravu veľkého množstva jedál používame kapustu. No pripravujeme ju úplne iným spôsobom, než tu na Slovensku. Zo všetkého najviac mi tu chutili práve vaše pirohy s kapustou. My ich na rozdiel od vás pripravujeme z kyslej kapusty. Tu sme ich mali možnosť ochutnať s čerstvou, sladkou kapustou a veľmi nám chutili,“ vysvetlila Anna Krotki, riaditeľka Zespol Szkol Gastronomického Hotelarskich z Gdaňska.
 
 Študenti sa učili variť typické kapustníky, jušku, či mačanku (Zdroj: AHOJ TV) 
 
Projekt má aj iné zameranie a to na objekty, ktoré sú zapísané v UNESCO. 
 
Anna Krotki: „Prvýkrát máme príležitosť sa účastniť projektu, kde môžeme spoznať aj pamiatky zapísané v UNESCO. Celé vaše mesto je veľmi krásne. Naši študenti sa chodia každý večer pozrieť na historické Radničné námestie, pretože je fakt úžasné.“
 
„Páčia sa mi na Bardejove pamiatky a celkovo história mesta. Páčil sa mi aj kostolík v Hervartove, ten bol veľmi pekný,“ vyjadril sa Vrastislav Kohl.
 
Po uvarení jedál nasledovala ich ochutnávka a prezentácia o histórii kapusty a o jej účinkoch. Študenti dostali aj certifikáty Erasmu. V apríli sa chystá škola do Gdaňska a na budúci školský rok zavítajú do Česka.
(10:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár