VIDEO | V Prešove bola vystavená ukrajinská rozstrieľaná sanitka

1148x
27. Marec 2024
Výstava dôsledkov ruskej agresie na Ukrajine
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove. Výstavou chceli poukázať na to, čo sa na Ukrajine deje.
 
„Útok na sanitku sa stal niekedy v septembri 2022. Bolo za okolností, keď civilista zavolal rýchlu zdravotnú pomoc v Charkovskej oblasti. Keď teda rýchla zdravotná pomoc išla na pomoc tomuto civilistovi, tak sa stali terčom útoku z Ruskej strany,“ priblížil Vladimír Benč, dobrovoľník OZ Podaj ďalej Prešov.
 
 Chceli vzdať hold ukrajinským záchranárom (Zdroj: AHOJ TV )
 
„Konkrétne túto sanitku sa podarilo získať naším luxemburským priateľom, ktorí okrem sanitky doviezli do štátov Európskej únie aj zničené požiarne auto a školský autobus, ktorý tiež vošiel na mínu. Táto sanitka je aj takým mementom, chceli sme vzdať hold ukrajinským záchranárom,“ vysvetlil Benč.
 
Sanitka putuje v rámci Európy po viacerých krajinách, vrátane Belgicka, Luxemburska, Holandska, Veľkej Británie, Francúzska a Severného Írska. Výstava je skombinovaná aj s fotografiami dobrovoľníkov z Občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov. Toto združenie organizuje zbierky humanitárnej pomoci a zabezpečuje jej prevoz na Ukrajinu.
 
 Vozia pomoc hlavne do malých obcí (Zdroj: AHOJ TV)
 
„My pomoc sa snažíme maximálne adresne doručovať tam, kde je najviac treba. Máme na ukrajinskej strane veľmi serióznych partnerov, ktorí ju doručujú buď do našich partnerských nemocníc, sirotincov alebo zariadení pre utečencov - vnútorných presídlencov. Vozíme pomoc hlavne do malých obcí na východe Ukrajiny – snažíme sa čo najbližšie k frontovej línii,“ dodal dobrovoľník Vladimír.
 
„Vojna je strašná vec. Ja som bol psychicky dorazený vtedy, keď som vo svojom meste videl rozstrieľané auto s východnými ešpézetkami, na ktorom bolo zo všetkých strán olepené death,“ povedal Denis Holombitsa, dobrovoľník OZ Podaj ďalej.
(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár