VIDEO | Mesto Stropkov si pripomenulo 620. výročie prvej písomnej zmienky

1107x
22. Marec 2024
V meste Stropkov oslávili 620. výročie prvej písomnej zmienky
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Mesto Stropkov si v týchto dňoch pripomenulo 620. výročie prvej písomnej zmienky, ktorá pripadá na 12. marca 1404.
 
Pri tejto príležitosti si samospráva pripravila viacero kultúrno – spoločenských udalostí, vyvrcholením bolo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva spojené s oceňovaním významných osobností a kolektívov.
 
„Je to pripomenutie si histórie tohto mesta a územia. Stropkov sa teší a oslavuje, takže sme radi,"  informoval Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov.
 
 
Medzi ocenenými boli osobnosti, ktoré spája vzťah k mestu. Čestným občanom Stropkova sa stal veliteľ oslobodzovacích vojsk Vladimír Jaroslav Sisr, in memoriam, cenu mesta získal miestny pamätník a amatérsky spisovateľ Miroslav Majerník či Rehoľa menších bratov Františkánov na Slovensku, ktorá v Stropkove pôsobila viac ako 300 rokov.
 
„Ktorí síce z nášho mesta odišli v roku 1914 pred prvou svetovou vojnou, ale ovocie ich pôsobenia vnímame a cítime dodnes na našom území v podobe tej kresťanskej viery a Mariánskej úcty,“ vyjadril sa primátor.
 
 Oceňovanie významných osobností a kolektívov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Ja som rodený Stropkovčan, prežil som tu aj časť života a je to mestečko, ktoré spolu s Bardejovom, Svidníkom sa mi páči. Tieto mestečká aj s Prešovom sú hrdinovia mojich románov,“ prezradil Miroslav Majerník, spisovateľ a rodák zo Stropkova.
 
Cena primátora poputovala do Domu detí Božieho milosrdenstva. V rámci slávnostného programu bola predstavená nová monografia mesta, Dejiny Stropkova, ktorá má viac ako 600 strán a ktorá zachytáva osudy mesta od staroveku až po súčasnosť.
 
„Napríklad reformácia o Stropkove do teraz vôbec nebola známa, tak je v tej knihe. Aj Stropkov ako významné stredisko remeselnej výroby je oveľa významnejšie, ako sme si mohli myslieť a predstaviť. Našli si tam miesto aj udalosti 19. storočia, revolúcia 1948 - 1949 alebo manévre roku 1911, prípadne aj to, že keby bola vypukla prvá svetová vojna o niekoľko mesiacov neskôr, tak Stropkov mohol mať železnicu,“ povedal Peter Kónya, vedúci autorského tímu a rektor Prešovskej univerzity.
 
 Stropkov si práve v tomto roku pripomína viaceré výročia (Zdroj: AHOJ TV)
 
Pri príležitosti vernisáže výstavy stropkovského čestného občana, akademického maliara Petra Kocáka bola vydaná 80 stranová publikácia mapujúca tvorbu umelca.
 
„Je to druhá moja výstava. Prvá bola pred deviatimi rokmi, keď sa toto celé kultúrne centrum po rekonštrukcii otváralo. Táto je taká z posledných troch a štyroch rokov - najčerstvejšie diela. Na tej prvej boli rôzne, ale toto je úplne nová čerstvá tvorba,“ vysvetlil Peter Kocák, maliar, grafik a profesor Prešovskej univerzity.
 
Stropkov si práve v tomto roku pripomína viaceré výročia – v auguste uplynie 80 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania, v novembri 80 rokov od oslobodenia mesta a takisto niekoľko výročí spojených s cirkevným životom v Stropkove.
(15:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár