Bardejovskí poslanci neumožnili vystúpiť občanovi. Pilip upozornil na kšefty s pozemkami

1801x
22. Marec 2024
Mestský parlament sa normalizuje: Zákazy pre občanov, pozemky pre poslancov
 Za vystúpenie občana hlasovalo iba 10 z 24 prítomných poslancov. (Zdroj: MH)
 
Bardejovskí poslanci sa vo štvrtok 21. marca zišli na mimoriadnom, o niečo viac ako hodinovom rokovaní mestského zastupiteľstva. 
 
Na programe dňa boli pôvodne iba dva pracovné body. Informácia k obstarávaniu zmien a doplnkov územného plánu a návrh na schválenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre projekt zásobovania pitnou vodou v Bardejovskej Zábave.
 
Občanovi vystúpiť neumožnili 
 
Ešte pred schválením programu navrhla nezávislá poslankyňa Nataša Milistenferová doplniť do programu bod Rôzne so žiadosťou o vystúpenie občana Bardejova Igora Dopiráka. Jej návrh ale neprešiel.
 
Za vystúpenie občana hlasovalo iba 10 z 24 prítomných poslancov a to: Jakub Boruv, Slavomír Hudák, Marek Hudák, Martin Šmilňák, Jaroslav Terpitko, Juraj Bochňa, Nataša Milistenferová, Vladislav Novák, Milan Pilip a Stanislav Soroka. 
 
Poslanci emotívne diskutovali aj zmenách územného plánu. (Zdroj: MH) 
 
Štrnásť poslancov sa hlasovania zdržalo, čím de facto občanovi neumožnili na verejnom mestskom zastupiteľstve slobodne vystúpiť a položiť otázku svojim voleným zástupcom: Dominik Fotta, Ján Gurský, Marek Šimco, František Tkáč, Michal Hanko, Eva Hudáková, Peter Petruš, Peter Ždiľa, Peter Demjanovič, Slavomír Krok, Jozef Pasternák, Daniel Rohaľ, Peter Simko a Ivan Leščišin.
 
Viceprimátorka Eva Hudáková, ktorá prvej časti zasadnutia predsedala, občanovi odporučila obrátiť sa na svojho poslanca, prípadne zaslať svoje dotazy vedeniu mesta písomne. 
 
 
„Chcel som sa slušne opýtať na vysvetlenie financovania karafiátov bardejovskou radnicou v rámci osláv MDŽ v Bardejove, kde si robil prezidentskú kampaň predseda Národnej rady. Bohužiaľ poslanci mi vystúpiť neumožnili," prezradil nám Igor Dopirák bezprostredne po zamietavom hlasovaní bardejovských poslancov.
 
Schvaľoval sa aj nenávratný finančný príspevok na vodovod. (Zdroj: MH) 
 
Kšefty s pozemkami
 
V ďalšom bode poslanci rokovali o zmenách a doplnkoch územného plánu mesta. Viacerí vystúpili v emotívnej diskusii. Nezávislý poslanec Milan Pilip otvorene povedal, že zo zmien územného plánu podľa neho priamo profitujú niektorí mestskí poslanci.
 
 
„My schválime nejakú zmenu územného plánu a potom zistíme, že mesiac na to, sa poslanec mestského zastupiteľstva stane majiteľom takto zmenenej parcely. Len aby bolo občanom jasné, čo sa tu deje. Dával som to aj písomne na vedenie mesta," povedal v rozprave Pilip.
 
Štvrtkové mimoriadne rokovanie bardejovského parlamentu trvalo o niečo viac ako hodinu. (Zdroj: MH) 
 
„Áno, treba byť citlivý, no na druhej strane treba byť aj rázny. Niektorí ľudia sa snažia naozaj niekedy na úkor menších, niekedy aj na úkor väčších ústupkov, niektoré veci zveľadiť. Ale nepozerajme sa na všetkých ako na hriešnikov iba preto, lebo si požiadali o zmenu územného plánu," reagoval v diskusii aj poslanec Marek Hudák (KDH). Poslanci nakoniec návrh schválili.
 
Ako posledný pracovný bod rokovania poslanci schvaľovali návrh na schválenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre projekt s názvom: Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie obcí v mikroregióne Bardejov - Horná Topľa, vodovod Bardejovská Zábava.
 
Ide o projekt v celkovej sume 3,7 milióna eur so spolufinancovaním mesta 302 tisíc eur. Aj tento bod programu poslanci na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválili.
(15:30, red.)
OBYVATEL
24.03.2024 21:04
OTAZKA 2
a tiez na to, kolko rodinnych prislunikov pracuje na uradoch v Bardejove za poslednych 20 rokov ? zaujimave, ze niektore priezviska sa zhoduju a su to cele rodinne klany
obyvatel
24.03.2024 21:03
EXTRA OTAZKA
ESTE SA ICH SPYTAJTE NA SMART CITY PROJEKT, DO KTOREHO ZATIAHLI BARDEJOV A LUDI BEZ ICH VEDOMIA.
Pridať komentár