Mesto Košice chce získať finančné zdroje z eurofondov vo výške takmer 2,5 milióna eur

1265x
13. Marec 2024
Košice chcú získať finančný príspevok z eurofondov
 Poslanci schválili aj zapojenie mesta do projektu s názvom "Mestské parky biodiverzity (Zdroj: mesto Košice)
 
Na utorkovom rokovaní (12.3.) mestského zastupiteľstva schválili poslanci štyri žiadosti predložené primátorom Jaroslavom Polačekom o to, aby sa mesto mohlo uchádzať o nenávratný finančný príspevok v rámci plánovaných výziev z eurofondov.
 
Na troch škôlkach by pribudli zelené strechy 
 
V rámci Programu Slovensko 2021 - 2027 by sa mohol v metropole východu realizovať projekt Zníženie energetickej náročnosti budovy - Materská škola, Kalinovská 9, Košice za 1,4 milióna eur. V rámci neho by v tejto škôlke zateplili obvodové steny a strechy, vymenili výplne otvorov na oknách a dverách.
 
Pribudlo by aj LED osvetlenie, hydraulické vyregulovanie vykurovacieho systému a termostatizácia a vegetačné strechy. Z rovnakého eurofondového programu by sa financoval aj projekt Realizácia vodozádržných opatrení na objektoch materských škôl. Konkrétne by išlo o vodozádržné opatrenia pomocou vegetačnej vrstvy strešného plášťa v materských školách Povstania českého ľudu 11 za 93 841 eur a Bernolákova 14 za 68 369 eur.
 
 Rokovanie mestského zastupiteľstva (Zdroj: mesto Košice)
 
Výška spolufinancovania pre túto výzvu je stanovená na nula percent, mesto Košice by v prípade úspechu financoval len prípadné neoprávnené výdavky. Rovnako z Programu Slovensko 2021-2027 by sa mohla zrealizovať Rekonštrukcia budovy Knižnice pre mládež mesta Košice na Humenskej ulici 9, Košice v predpokladanej hodnote 650 000 eur.
 
V rámci modernizácie by sa uskutočnila jej úplná debarierizácia, vymenilo interiérové vybavenie vrátane podlahy, zníženia stropu alebo výmen svietidiel a vnútorných dverí. Takisto by sa zakúpili technické zariadenia na čistenie vzduchu a meranie tvárovej teploty tváre. Okrem toho by sa zakúpil nový knižnično-informačný systém Tritius, ktorý slúži pre všetky pobočky knižnice.
 
V pláne je aj 20 nabíjačiek pre elektroautomobily na sídliskách
 
Poslanci schválili aj zapojenie mesta do projektu s názvom "Mestské parky biodiverzity, Mestské parky biodiverzity ako spoločné tvorivé platformy na zlepšenie biodiverzity, vzdelávania a zapojenie komunít do ekologickej obnovy miest" pre roky 2025 - 2027. Hlavným výstupom projektu bude návrh na zriadenie mestského parku biodiverzity v Košiciach.
(8:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár