Písomné maturity absolvuje aj 4650 maturantov zo škôl PSK

1317x
12. Marec 2024
Z Prešovského kraja absolvuje písomné maturitné skúšky 4 650 študentov
Maturitné skúšky trvajú štyri dni (Zdroj: PSK) 
 
Začal sa maturitný týždeň. Počas štyroch dní absolvuje písomné maturitné skúšky viac ako 41-tisíc maturantov na Slovensku. Medzi nimi je to aj takmer 4 650 maturujúcich zo stredných škôl, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávy kraj (PSK).
 
V utorok 12. marca odštartoval maturitný týždeň 2024. Až do piatka 15. marca počas neho maturanti absolvujú písomné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka.
 
Písomné maturitné testy konkrétne absolvujú študenti zo 688 stredných škôl v SR, okrem iných je to aj vyše 5900 maturantov v Prešovskom kraji, z toho 4644 zo stredných škôl prešovskej krajskej samosprávy, ktorá ich zriaďuje celkovo 68. Najviac maturantov má pritom župa na svojich prešovských školách, a to 1670.
 
Skúšku z dospelosti skladá približne 1150 maturantov zo župných gymnázií či 1850 zo škôl technického, elektrotechnického, strojárskeho, dopravného lesníckeho, drevárskeho alebo stavebného zamerania. Viac ako 450 maturantov je z hotelových a obchodných akadémií PSK, vyše 340 zo zdravotníckych a takmer 240 z pedagogických škôl. Maturity píše aj 121 budúcich umelcov, dizajnérov či grafikov, ktorí študujú na župných umeleckých školách.
 
 Začal sa maturitný týždeň (Zdroj: PSK)
 
A potom sú to tiež maturanti zo škôl zameraných na gastrosektor, potravinárstvo a služby či šport. Maturitný týždeň začal dnes (12. marca) externým testom a slohovou prácou zo slovenského jazyka a literatúry, respektíve z maďarského jazyka a literatúry. V stredu 13. marca pokračuje maturita externým testom a slohovou prácou z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Najviac preferovaný je pritom anglický jazyk, nasledujú nemecký a ruský jazyk.
 
V ďalší deň 14. marca čaká slovenských maturantov externý test z matematiky, ktorú si ako povinne voliteľný alebo dobrovoľný predmet vybralo približne 12,7 %. Maturitný týždeň uzavrie 15. marca externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín.
 
Maturitná skúška je objektívnym meradlom vedomostí, zručností a všeobecných kompetencií absolventa strednej školy. Jej externá časť a písomná forma internej časti je zameraná na testovanie zručností a kľúčových kompetencií, ako je počúvanie s porozumením (v cudzích jazykoch), čítanie s porozumením, gramatiku v kontexte, schopnosť prezentovať vlastný prejav písomnou formou a v prípade matematiky na matematickú gramotnosť. Všetky informácie o príprave a priebehu maturít 2024 sú dostupné na stránkach rezortu školstva a jeho Národného inštitútu vzdelávania a mládeže
(15:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár