Krajské múzeum a mesto Prešov podpísali spoluprácu

925x
12. Marec 2024
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
Podpísali memorandum o spolupráci (Zdroj: mesto Prešov) 
 
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova.
 
V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty. Mesto Prešov podpísalo spoločne s Krajským múzeom v Prešove memorandum o spolupráci, v ktorom deklarujú vôľu na úzke partnerstvo. V roku 2024 by mali mesto a múzeum priniesť minimálne dve spoločné výstavy, obe k dôležitým historickým medzníkom.
 
 V roku 2024 by mali mesto a múzeum priniesť minimálne dve spoločné výstavy (Zdroj: mesto Prešov)
 
„Spolupráca s mestom Prešov bola doteraz taká dobrá, že tento podpis vnímame už iba ako jej spečatenie, no chceli sme tomuto partnerstvu s mestom dať aj oficiálny právny rámec. Spoločne sme si už boli prezrieť historické predmety zhromaždené na prešovskej radnici, ktoré by sme vedeli využiť ako exponáty. V tomto roku pripravujeme spoločnú výstavu k 777. výročiu mesta Prešov. Druhým významným projektom v roku 2024 bude výstava pri príležitosti 35. výročia Nežnej revolúcie, kde budeme spolupracovať aj s českými partnermi,“ uviedol riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.
 
Primátor mesta Prešov pri slávnostnom podpise memoranda vyzdvihol dôležitosť krajského múzea v meste a regióne. Zároveň upresnil, že tento vzťah neznamená iba pomoc múzea v aktivitách mesta, ale rovnako mesto bude aktívne hľadať spôsoby ako pomôcť tejto kultúrnej inštitúcii.
 
 Primátor mesta vyzdvihol dôležitosť krajského múzea v meste a regióne (Zdroj: mesto Prešov)
 
„Objavovanie a poznanie našej histórie považujem za veľmi dôležitú súčasť vzdelávania. Prešov má bohaté zázemie materských, základných aj stredných škôl a som rád, že im naše Krajské múzeum vie sprostredkovať poznatky skrz zaujímavé, ale aj populárne výstavy. Z minulého roka určite stojí za to spomenúť napríklad výstavu o histórii futbalu, ktorá mala potenciál osloviť širšiu verejnosť a vytvoriť si s návštevníkom vzťah, na základe ktorého bude mať dôvod do Krajského múzea v Prešove zavítať opäť,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.
 
Signatári memoranda do budúcnosti vyjadrili víziu financovania niektorých spoločných aktivít z eurofondov v rámci Programu Slovensko, ktorý sa pomaly začína rozbiehať a spoznávame jeho prvé výzvy.
(14:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár