Envirohliadky mestskej polície v Košiciach oslavujú 5 rokov činnosti

1118x
12. Marec 2024
Envirohliadky mestskej polície v Košiciach sa venujú ochrane životného prostredia od roku 2019
 Až v 2 966 prípadoch nastalo porušenie zákona (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Pred piatimi rokmi vyšli prvýkrát do ulíc príslušníci tzv. envirohliadok mestskej polície v Košiciach. Presne štyri desiatky špeciálne vyškolených mestských policajtov sa od marca 2019 venujú ochrane životného prostredia.
 
Počas uplynulého roka príslušníci našli a zdokumentovali 72 novozaložených „čiernych skládok. Riešili 796 prípadov porušenia Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Išlo najmä o vyberanie odpadu z nádob na zber komunálneho odpadu a ďalších 289 rôznych porušení.
 
 
Vlani vykonali príslušníci envirohliadok v mestských častiach aj 1 079 preventívno-bezpečnostných akcií zameraných na dodržiavanie zákonov a VZN, ktorými sa upravujú podmienky držania, vodenia a chovu psov resp. iných spoločenských zvierat. Kontrolovali aj porušenie VZN týkajúcich sa čistoty verejných priestranstiev a verejného poriadku, ktoré v 202 prípadoch nedopadlo pozitívne.
 
  Zdokumentovali 72 novozaložených „čiernych skládok (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Až v 2 966 prípadoch nastalo porušenie zákona o priestupkoch týkajúce sa znečistenia verejného priestranstva, nedovoleného záberu verejného priestranstva a iných.
 
Pre environmentálne hliadky MsP je najväčšou výzvou odstraňovanie starých nepojazdných vozidiel tzv. autovrakov z verejných priestranstiev.
 
Tieto staré vozidlá totiž predstavujú nielen veľkú záťaž pre životné prostredie, ale často ohrozujú aj samotných občanov mesta.
 
Od začiatku tohto roka príslušníci MsP pri riešení tejto problematiky veľmi úzko spolupracujú aj so zamestnancami Bytového podniku mesta Košice (BPMK).
 
V porovnaní s inými mestami na Slovensku patrí mesto Košice v boji s touto problematikou k najúspešnejším. Iba v roku 2023 sa z ulíc mesta podarilo odstrániť celkovo až 252 starých nepojazdných vozidiel.
(10:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár