Žiaci základných škôl navrhli zaujímavé vynálezy. Skonštruujú ich stredoškoláci

1208x
08. Marec 2024
 V rámci vzdelávacieho programu zostavia žiaci desať vynálezov
 
  Zábavný stroj Kolomko (Zdroj: PSK)
 
V poradí 8. ročník vzdelávacieho programu MyMachine Slovakia je v plnom prúde. Aj tento rok sa vďaka nemu žiaci základných škôl dočkajú nových vynálezov, ktoré si sami navrhli. Skonštruujú ich tiež stredoškoláci z Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
 
Mladí technici vyrobia bazénový dom, stojan na knihy, lietajúci autobus či zábavný kužeľ. Aktuálne vydanie programu prinesie v rámci Slovenska celkovo až desať vynálezov.
 
Na začiatku je detský sen, následne ho najmenší žiaci pretavia v konkrétny návrh, vysokoškoláci vypracujú podrobný koncept s dizajnom a funkciami a stredoškoláci na základe toho vytvoria prototyp. A nový vynález je na svete.
 
Za myšlienkou prepájania základného, stredného a univerzitného vzdelávania a zároveň rozvoja tvorivosti detí a mládeže stojí Karpatská nadácia, ktorá každoročne pripravuje program MyMachine Slovakia. Jeho súčasťou sú v pozícii výrobcov aj študenti stredných škôl PSK, v tomto roku konkrétne z Popradu, Prešova a Humenného.
 
 Lietajúci autobus
 
Lietajúci autobus vyrobia pre deti zo ZŠ v Krompachoch mladí technici zo župnej Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade. Ich dopravný prostriedok sa bude vznášať vďaka héliovému balónu a poháňať ho budú malé bočné vrtule.
 
 Lietajúci autobus (Zdroj: PSK)
 
Zábavný stroj Kolomko
 
Výrobcovia z Strednej odbornej školy technickej v Humennom vytvoria maketu budúceho zábavného stroja s menom Kolomko. Navrhli ho žiaci z humenskej Základnej školy Dargovských hrdinov s tým, že bude na povel hýbať rukami, presúvať veci po triede, svietiť a ohlasovať v škole prestávku.
 
 Zábavný stroj Kolomko (Zdroj: PSK)
 
Bazénový dom 
 
Základná škola Kúpeľná v Prešove bude mať Bazénový dom. Konkrétne pôjde o sústavu vodných hier a tobogánov, ktorú pre nich skonštruujú technici zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove. Vyhotovia ho na základe konceptu, ktorý pripravili vysokoškoláci zo Strojníckej fakulty TU v Košiciach a Filozofickej fakulty PU v Prešove.
 
 Bazénový dom (Zdroj: PSK)
 
Stojan na knihy
 
Mladí vedátori zo SZŠ Veselá škola v Prešove prišli s nápadom stojana na knihy, ktorý umožní a uľahčí čítanie za každých okolností. Stojan sám pretočí v knihe ďalší list a čitateľa tak výrazne odbremení. Výrobné práce prototypu majú vo svojich rukách študenti zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove.
 
 
 Stojan na knihy (Zdroj: PSK)
 
V aktuálnom ročníku sa pripravujú prototypy pre základné školy v mestách Humenné, Krompachy, Prešov, Košice, Revúca, Župkov, Badín, Nižná a Lozorno. Okrem štyroch zmienených vynálezov v réžii župných stredných škôl PSK ide aj o automat pre mačacie granule, terapeutické záchranárske kreslo pre psa, robota Futbalistu, hodinový polievač, škrečko-hojdačku a futbalovú hru, kde budú hráčmi zajace.
 
V súčasnosti prebiehajú stretnutia jednotlivých tvoriacich tímov s cieľom jednotlivé návrhy ešte vylepšiť. K hotovým vynálezom je to ešte dlhá cesta, svojej oficiálnej verejnej premiéry by sa mali dočkať o niekoľko týždňov počas záverečného podujatia MyMachine Expo. Uplynulých sedem ročníkov programu MyMachine Slovakia prinieslo celkovo už takmer 60 atraktívnych vynálezov.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár