V Bardejovskom okrese začali rekonštrukcie na úseku Hertník - Kľušovská Zábava

3298x
06. Marec 2024
V okrese Bardejov modernizujú cesty a mosty
 Slávnostné poklepanie základného kameňa
 
Prešovský samosprávny kraj spustil komplexnú rekonštrukciu medzi Kľušovskou Zábavou a Hertníkom. Zahŕňa opravu viac ako piatich kilometrov vozovky aj troch mostov. Dokončená by mala byť v roku 2025 a v celkovom súčte zhltne takmer 3,8 mil. eur.
 
Strategický uzol do obcí Hertník, Šiba a Kľušovská Zábava v Bardejovskom okrese prechádza modernizáciou. Stavebné práce prvej etapy rozdelené do deviatich úsekov sa okrem vozovky týkajú aj troch mostných objektov a ďalšej cestnej infraštruktúry. Vyžiadajú si investíciu 3,8 mil. eur aj výrazné dopravné obmedzenia.
 
Prešovská župa plánuje významnú časť stavebných činností na vozovke ukončiť ešte v tomto roku a celý projekt do konca októbra 2025.
 
„Zvýšenie bezpečnosti a kvality cestnej komunikácie pre tunajších ľudí a podpora cestovného ruchu, keďže sem v čoraz väčšom počte chodia Česi a Poliaci, práve to boli hlavné parametre, ktoré sa podpísali pod spustenie tejto významnej cestnej akcie,"  vyjadril sa v utorok 5. marca počas odovzdávania stavby zhotoviteľovi predseda PSK Milan Majerský.
 
 
K vyjadreniu ešte dodal: „Opravou cesty zabezpečíme kvalitné prepojenie krajského mesta Prešov a okresného Bardejova a uľahčíme tunajším ľuďom život,"  Financovanie cestnej akcie máme nateraz zabezpečené cez úver, ale určte budeme chcieť na projekt získať európske štrukturálne fondy."
 
Konštrukcia vozovky sa vymení za novú
 
Komplexnou obnovou prejde presne 5,143 km cesty III. triedy č. 3491 postavenej ešte v roku 1960, na ktorej sa posledná výmena obrusnej vrstvy vykonala pred 25 rokmi. Aktuálne sa bude rekonštruovať až do podložia a zároveň sa o 1,5 metra rozšíri, takže po úprave šírkových parametrov bude mať celkovo sedem metrov. Konštrukcia vozovky sa vymení za novú a zrealizuje sa tu recyklácia za studena založená na druhotnom využitia materiálov. Zhotoviteľ prác Eurovia SK zrekonštruuje aj rigoly a priekopy a vybuduje, resp. zrekonštruuje taktiež autobusové zastávky.
 
„Budeme sa tu chcieť vysporiadať aj s vodnými parametrami, pretože odvodnenie cesty bolo nefunkčné a intenzita dopravy spôsobila, že je na mnohých miestach popretláčaná, preto tá celková rekonštrukcia až do podložia," povedal riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.
 
 
„Oprava tejto cesty nám poslúži k tomu, aby sme mohli vyriešiť ostatné problémy, ktoré na úseku do Bardejova máme, a to je hlavná križovatka v Kľušovskej Zábave a most pred samotným Bardejovom. Toto nás čaká v najbližšom programovom období. Zároveň v tomto konkrétnom úseku ešte nemáme vyriešenú jednu časť, a to je križovatka Šiba a prepojenie do obce, počítaná je na ďalšie obdobie roku 2025,“ doplnil Horváth.
 
Súvisiacimi stavebnými činnosťami sú aj rekonštrukcie troch mostov
 
Súvisiacimi stavebnými činnosťami projektu eliminácie bezpečnostných rizík na predmetnej ceste (1. etapa) sú aj rekonštrukcie troch mostov za obcou Hertník v rozpočtovom náklade 1 mil. eur. ktoré realizujú traja rôzni zhotovitelia - Dopravené staviteľstvo Bardejov, Doprastav a Lptex. Konkrétne ide o modernizáciu 11,5 m dlhého objektu z roku 1960 vedúceho cez potok Sekčov, ktorá si vyžiada vyše 270-tisíc eur.
 
Opravou za 416-tisíc eur prejde aj 14,6 metrový most cez Tichší potok. A stavebné práce sa týkajú tiež premostenia cez Šibskú vodu, pričom stáť by mali takmer 319-tisíc eur.
 
S naplánovanými prácami nastanú výrazné dopravné obmedzenia
 
S naplánovanými prácami v predmetnom úseku a na mostoch súvisia výrazné dopravné obmedzenia. Od marca do konca októbra 2024 je cesta č. III/3491 v km 9,950 – 13,100 v úseku od križovatky s miestnou cestou v obci Hertník po križovatku III/3491 – III/3494 do Šiby úplne uzavretá. Naplánované sú obchádzkové trasy.
(15:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár