Nadácia mesta Prešov a UNICEF pomáhajú ľuďom v zlej finančnej situácii

1217x
04. Marec 2024
Nadácia mesta Prešov a UNICEF rozdelia 40 000 eur medzi vybrané komunitné projekty
 Ilustračná fotografia
 
Nadácia mesta Prešov a UNICEF spoločnými silami pomáhajú ľuďom v neľahkej finančnej situácii. V rámci grantového programu "Spojme sa" rozdelí Nadácia mesta Prešov 40 000 eur medzi inkluzívne projekty v Prešove.
 
Cieľovou skupinou sú predovšetkým deti, mládež a rodiny odídencov z Ukrajiny, ktorí v Prešove našli dočasné útočisko. Program je preto zameraný najmä na podporu súdržnosti, integrácie a vzájomného pochopenia. Do výzvy Nadácie mesta Prešov a organizácie UNICEF bolo zapojených spolu 26 projektov zameraných napríklad na športové či kultúrne podujatia, sociálne činnosti či podporu v oblasti mentálneho zdravia a inklúzie vo vzdelávaní.
 
Z týchto 26 projektov bolo vybraných 7 najlepších, ktoré získajú potrebnú finančnú podporu. Medzi podporené projekty patrí napríklad plavecká súťaž a plavecký výcvik pre deti v réžii ABC - centra voľného času Prešov, živá knižnica podľa Podaj ďalej, o.z. či integrácia detí, mládeže a rodín odídencov z Ukrajiny do komunity mesta Prešov prostredníctvom krúžkov LEGO robotiky pod taktovkou Inštitútu podpory a rozvoja.
 
 Projekt "Voda spája" (Ilustračná fotografia)
 
Grantová výzva na pomoc ľuďom v neľahkej životnej situácii bola vyhlásená vďaka finančnej podpore od humanitárnej organizácie UNICEF Nadácii mesta Prešov. Výzva na predkladanie projektov bola zverejnená v slovenskom, anglickom aj ukrajinskom jazyku. Unikátom tohto programu bola jeho otvorenosť pre neformálne skupiny, ktoré mohli na svoj projekt žiadať príspevok až do výšky 3 000 eur.
 
Pre formálne skupiny, teda subjekty, ako sú neziskové organizácie, združenia a pod., bola horná hranica príspevku na jeden projekt na úrovni 10 000 eur. Zapojené projekty musia byť ukončené a kompletne vyúčtované do 31. augusta 2024. Nadáciu mesta Prešov môžete kontaktovať na tel. čísle 0948 989 141 alebo prostredníctvom e-mailu jarmila.vokalova@presov.sk
 
Nadácia mesta Prešov a UNICEF spoločne podporia tieto projekty
 
Projekt Klub Sme spolu žiadateľky Yevheniie Kripak sumou 1 000 eur - ide o projekt zameraný na mladých ukrajinských ľudí. Cieľom je prepojiť ich spolu so slovenskými formou spoločenských hier, kempov, výletov. Mladí ľudia z Ukrajiny sa tak zlepšia v slovenskom jazyku, vzájomnej komunikácii a integrujú sa do spoločnosti na Slovensku. Bude im zároveň poskytnutá sociálna pomoc, pomoc so vzdelaním a pomoc pri hľadaní zamestnania, čím im budú zabezpečené dobré podmienky do budúcnosti. 
 
Projekt Voda spája žiadateľa ABC – Centrum voľného času sumou 7 650 eur - zámerom projektu je hravou formou začleniť mladých ľudí z Ukrajiny medzi ich slovenských rovesníkov. V tomto projekte umožnia tak ukrajinským, ako aj slovenským deťom zo ZŠ v meste Prešov stretnúť sa prostredníctvom plaveckej súťaže pre deti. Súťaž bude pre deti - plavcov a pre deti, ktoré plávať nevedia, budú pripravené zábavné hry s plaveckým výcvikom.
 
Projekt "Voda spája" sa skladá z 11 kôl (3 mesiace) a zúčastní sa ho cca 160 detí. Počas týchto troch mesiacov sa deti z rôznych ZŠ spoznajú a budú mať možnosť nadviazať nové priateľstvá. Pre deti víťaznej školy bude pripravené Športovo - plavecké sústredenie v prvom júlovom týždni, ktoré bude ukončené 4.7.2024 celodenným výletom s možnosťou účasti ich zákonných zástupcov. 
 
 Projekt Klub Sme spolu  (Ilustračná fotografia)
 
Projekt Finančná gramotnosť žiadateľa Dobrovoľný hasičský zbor Prešov sumou 7 650 eur - cieľom je pomôcť integrácii ukrajinskej komunity (utečencov/odídencov) do slovenskej spoločnosti vzdelávaním v oblasti osobných financií, sociálneho poistenia či zdravotného poistenia. Spoločne s ďalšími občianskymi združeniami, skúsenými odborníkmi a lektormi pripravujú vzdelávanie tak, aby ich rýchlejšie integrovali do spoločnosti, uľahčili im finančnú situáciu a zvýšili v nich občiansku angažovanosť.
 
Vďaka projektu vytvoria príručky (knihy) a preškolia 20 ukrajinských lektorov tak, aby vo svojej komunite vedeli vysvetliť rozdiely medzi ukrajinským a slovenským bankovým systémom, popísať schému dôchodkového zabezpečenia, vzdelávať v oblasti financií, ale aj sociálneho či zdravotného poistenia.
 
Projekt Tvorivosť a zážitky žiadateľa Podaj ďalej o.z. sumou 7 650 eur - projekt je zameraný na vytvorenie priestoru pre spoločné aktivity medzi odídencami z Ukrajiny a obyvateľmi mesta Prešov a jeho okolia. Zámerom projektu je odstrániť predsudky voči inakosti rodín odídencov z Ukrajiny a začleniť ich do našej komunity nenásilnou formou, t.j. organizovaním kulturnospoločenských aktivít, športových podujatí či živej knižnice; začlenením detí zmierniť dopad vojny na ich duševné zdravie a spojiť domácností seniorov, jednorodičov či inak znevýhodnených skupín do jednej veľkej súdržnej komunity; vytvorenie komunitnej záhrady.
 
Projekt Cesta k porozumeniu žiadateľa Študentská rada stredných škôl sumou 5 580 eur - konferencia Mestského stredoškolského zastupiteľstva v Prešove je mnohostranný projekt zameraný na podporu participácie a spolupráce medzi ukrajinskou menšinou žijúcou v Prešove a mestskou mládežou. Hlavným cieľom je poskytnúť príležitosti na neformálne vzdelávanie a uľahčiť cestu k aktívnej účasti v meste.
 
Úvodná trojdňová konferencia je pripravená spojiť rôznorodú skupinu zainteresovaných strán, aby sa zaoberali príslušnými problémami študentov v meste a preskúmali spôsoby zmysluplného zapojenia. Išlo by o prvú konferenciu, ktorá bude úvodnou časťou väčšieho celku. Vďaka tejto konferencii sa rozbehnú ďalšie spolupráce a začlenenie mladých do Mestského stredoškolského zastupiteľstva.
 
Projekt SpoluHráči žiadateľa Inštitút podpory a rozvoja sumou 7 200 eur - projekt sa zameriava na integráciu detí, mládeže a rodín odídencov z Ukrajiny do komunity mesta Prešov prostredníctvom krúžkov LEGO robotiky, spoločensko-herných stretnutí a vzdelávacích aktivít. Unikátnosť spočíva v kombinácii technologického a STEAM vzdelávania s kultúrnou a sociálnou integráciou, čím sa podporuje solidarita a vzájomné porozumenie medzi rôznymi skupinami obyvateľstva. Projekt poskytuje nielen vzdelávanie, ale aj priestor pre rozvoj sociálnych zručností, rodinných a priateľských vzťahov či kreativity, čím sa zabezpečuje dlhodobý pozitívny vplyv na účastníkov a celú komunitu. 
 
 Projekt SpoluHráči (Ilustračná fotografia)
 
Projekt Spájame sa kávou žiadateľa Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Pod Kalváriou 36, Prešov sumou 3 270 EUR - zámerom projektu je neformálnym a inkluzívnym spôsobom vytvoriť väzby medzi skupinami ľudí z Ukrajiny, margalizovaných komunít, sociálne znevýhodnených a iných skupín cez kurz na prípravu kávy. Počas kurzu prípravy kávy budú v skupinách vytvárané podmienky na formálnu a neformálnu komunikáciu, vytváranie si novej slovnej zásoby, odbornej terminológie a kultúrnemu približovaniu sa jeden k druhému.
 
 Projekt Spájame sa kávou (Ilustračná fotografia)
 
Popri získaniu si nových priateľstiev získajú nové zručnosti a certifikát prípravy kávy, ktorý im zabezpečí ich ďalšie uplatnenie v živote a možnosti zamestnania sa v regióne. Udržateľnosť projektu a jeho ďalšie dlhodobé využívanie je v podobe využívania zakúpeného vybavenia na ďalšie obdobné kurzy v budúcom období.
(10:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár