Ako si udržiavate zdravie a pohodlie pri práci na diaľku?

1003x
02. Marec 2024
Ako si udržiavate zdravie a pohodlie pri práci na diaľku?
 
Dobrý pocit a pohodlie pri práci na diaľku ovplyvňuje našu produktivitu a kvalitu života. Práca z domu, najmä ak ide o kreatívne povolanie, má mnoho výhod, napríklad flexibilitu pracovného času, úsporu času a peňazí na dochádzanie a možnosť skĺbiť pracovné a súkromné povinnosti.
 
Zároveň existujú určité problémy a riziká zdravotných problémov spojených so sedavým spôsobom života, nevhodnou ergonómiou pracoviska alebo nadmerným používaním obrazoviek.
 
Ergonomické pracovisko
 
Práca za počítačom môže byť zaťažujúca pre váš zrak, chrbticu, svaly a kĺby. Keď pracujete v korporácii, o ergonomické pracovisko, pohodlné pracovné stoly a zodpovedajúce kancelárske stoličky sa musí postarať zamestnávateľ v súlade s normami a pravidlami bezpečnosti práce. Pre nás ako pracovníkov na diaľku je dôležité, aby sme sa mohli postarať o pohodlie a bezpečnosť nášho miesta zarábania na živobytie.
 
Ergonómia počítačového stola a stoličky nie je jedinou výzvou, ktorej čelia ľudia pracujúci na diaľku z domu, často mnoho hodín denne. S takouto prácou sú spojené aj ďalšie riziká, ako napríklad izolácia, nedostatok motivácie, prebytok povinností a zdravotné problémy súvisiace so sedavým spôsobom života. Určite sa oplatí pozrieť sa na výhody a nevýhody práce na diaľku a začať predovšetkým vybavením pracoviska.
 
 
Tipy, ako si doma zariadiť pracovný priestor:
  • Postarajte sa o nastaviteľnú kancelársku stoličku, ktorá poskytuje stabilnú oporu chrbta, krku a ramien. Nastavte výšku stoličky tak, aby nohy spočívali na podlahe a kolená boli pokrčené v pravom uhle. Na uvoľnenie napätia v svaloch nôh môžete použiť podnožku.
  • Vyberte si vhodný stôl s dostatočným priestorom na počítačové vybavenie a iné príslušenstvo. Dobrým riešením môže byť písací stôl s nastaviteľnou výškou, ktorý vám umožní meniť polohu zo sedenia do stoja. Doska stola by mala byť vo výške lakťov alebo o niečo nižšie.
  • Chráňte okno pred prienikom nadmerného svetla, ktoré môže spôsobovať oslnenie obrazovky, znižovať viditeľnosť a spôsobovať rýchlejšiu únavu očí. Zaveste zatemňovacie záclony alebo žalúzie, aby ste znížili svetlo počas slnečných dní a zároveň zabezpečili, že váš pracovný stôl bude dostatočne osvetlený bodovou lampou na prácu.
  • Neseďte dlho v jednej polohe, plánujte si prestávky, snažte sa aspoň raz za hodinu vstať a urobiť nejaký pohyb. Vykonávajte jednoduché strečingové a posilňovacie cvičenia na chrbát, krk, ramená, zápästia a nohy. Oplatí sa zaobstarať si cvičebné zariadenie, ktoré aktivuje väčšie svalové partie.
Prestávky v práci na diaľku
 
Práca na počítači môže byť vyčerpávajúca, preto je dôležité zabezpečiť si pravidelné prestávky. Prestávka vám umožní oddýchnuť si od intenzívneho myslenia a zregenerovať telo, čo je nevyhnutné pre udržanie produktivity a dobrého zdravia. Oplatí sa využiť niekoľko minút prestávky na uvoľnenie tela a osvieženie mysle.
 
 
Pri práci z domu môžeme relaxovať rôznymi kreatívnymi spôsobmi, ako napríklad cvičením jogy na podložke alebo cvičením pilatesu. Rovnako dobré pre duševnú a fyzickú pohodu je venovať sa aspoň na chvíľu nejakej záľube, napríklad čítaniu, počúvaniu hudby, príprave jedla alebo starostlivosti o rastliny. Prestávka v práci je ideálnou príležitosťou urobiť niečo príjemné pre seba, napríklad zjesť niečo chutné, uvariť si šálku obľúbeného čaju alebo si pozrieť video, ktoré vás inšpiruje pri plánovaní dovolenky.
 
Podľa európskej normy sa v záujme zachovania dobrého zdravia a pohodlia a optimálnej produktivity odporúča plánovať prestávky takto:
  • Každú hodinu práce pred monitorom si doprajte aspoň 15-minútovú prestávku;
  • 30 minút je priemerná prestávka raz za štyri hodiny;
  • Dlhá dvojhodinová prestávka po ôsmich hodinách práce.
Hygiena v domácnosti
 
Uplatňovaním zásad hygieny práce na diaľku sa vyhneme mnohým zdravotným problémom spojeným so sedavým spôsobom života, nevhodnou ergonómiou pracoviska alebo nadmerným pozeraním na obrazovku. Aby sme si pri plnení pracovných povinností zachovali zdravie a pohodlie, je užitočné dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a tipov, ktoré nám pomôžu udržať rovnováhu medzi prácou a odpočinkom, starať sa o svoje telo a myseľ a vytvoriť priateľské a efektívne pracovné prostredie.
 
Stanovenie pravidelného rozvrhu pracovného času a jeho dodržiavanie je veľkým krokom k tomu, aby ste sa postarali o svoje pohodlie. Práca na diaľku dáva veľkú slobodu, ale vyžaduje si aj sebadisciplínu a dobrú organizáciu. Aby tvoriť chaos a nepracovať prehnane alebo naopak príliš málo, oplatí sa stanoviť si konkrétny pracovný a oddychový čas a definovať si ciele a priority na každý deň. Vyhnete sa tak stresu, preťaženiu a pocitu viny a zachováte si denný rytmus. Výhody sa rýchlo prejavia v podobe kvalitnejšieho spánku a vyššej produktivity pri počítači.
 
Pravidelný kontakt s ľuďmi zabraňuje pocitu izolácie
 
Nikto vás nemusí presviedčať o tom, že ergonomická kancelárska stolička, správna výška pracovnej plochy a dobré osvetlenie sú dôležité pre zachovanie pohodlia človeka pracujúceho na diaľku z domu. Starostlivosť o duševný komfort môže byť nemenej dôležitá, ak sa perspektíva práce na diaľku rozšíri na dlhšie obdobie. Buďte v kontakte s ostatnými ľuďmi! Najmä ak charakter práce nevyžaduje priamy kontakt so zákazníkmi. Vyhnete sa tak osamelosti a izolácii.
(13:13, i)
Diskusia
Pridať komentár