V košickej univerzitnej nemocnici otvorili zmodernizované endoskopické pracovisko

1610x
01. Marec 2024
V UNLP Košice otvorili zmodernizované endoskopické pracovisko
(Zdroj: UNLP) 
 
Endoskopické pracovisko II. internej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice prešlo rozsiahlou modernizáciou.
 
Ako informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, ide o nadregionálne pracovisko, ktoré tak môže zabezpečovať komplexnú diagnostickú a terapeutickú gastrointestinálnu endoskopiu pre pacientov z celého východného Slovenska. Rýchla a komplexná dostupnosť endoskopie na centralizovanom pracovisku podľa riaditeľa UNLP Ľuboslava Beňu zvýši záchyt včasných štádií ochorení gastrointestinálneho traktu a pomôže predísť potenciálnym onkologickým ochoreniam. „Vďaka moderným technológiám sa zníži potreba operačných výkonov a zlepší sa kvalita života pacientov. Endoskopia v našej nemocnici sa posúva na úroveň požiadaviek súčasnej medicíny," uviedol.
 
 (Zdroj: UNLP)
 
Celková investícia predstavovala takmer 1,2 milióna eur. Z kapitálových výdavkov bol financovaný nákup modernej techniky približne za jeden milión eur. Pracovisko s najmodernejšími prístrojmi, ktoré umožnia včas zachytiť zhubné nádory, vyzdvihla počas jeho štvrtkového slávnostného otvorenia aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
 
„Liečba bude omnoho jednoduchšia a určite aj menej nákladná pre nemocnicu. Takéto špičkové prístroje, ktoré postupne zaobstarávame do našich nemocníc, sú benefitom pre pacientov aj pre samotných zamestnancov," povedala. Pracovisko sa po rekonštrukcii rozšírilo o novú endoskopickú sálu. Všetky tri vrátane najnovšej sa nachádzajú v kompletne zmodernizovaných priestoroch pracoviska na Triede SNP na treťom poschodí. Najmodernejšou generáciou prístrojov je vybavené Pracovisko intervenčnej endoskopickej rádiológie, ako jeho súčasť na druhom poschodí.
 
 (Zdroj: UNLP)
 
Krišková pripomenula, že kompletná zostava s lineárnym EUS gastroskopom a USG je pripojiteľná k ERCP zostave, čo umožnilo rozšíriť poskytované zákroky o najnovšie metódy, ktoré sa v rámci východoslovenského regiónu doposiaľ nevykonávali. Najčastejšie sa endoskopické vyšetrenie tráviaceho traktu v kombinácii s röntgenom a ultrazvukom využíva pri podozrení na zhubné nádory. II. interná klinika tak rozšírila svoju činnosť o možnosť kombinovanej endosonografickej a rádiologickej diagnostiky a liečby najmä nádorov žlčových ciest, pečene a pankreasu.
 
„Umožňuje nám pacienta rýchlo a veľmi presne diagnostikovať. Celý proces vieme dokončiť skôr a včas, aby sme predišli zhoršeniu jeho zdravotného stavu. A do tretice, pacient nemusí vďaka presnému vyšetreniu podstupovať zbytočný chirurgický zákrok, pretože vieme jeho zdravotný stav riešiť počas vyšetrenia aj priamo drenážou," vysvetlil vedúci Endoskopického pracoviska II. internej kliniky Eduard Veselíny. Klinika tiež očakáva zvýšenie počtu diagnostických a terapeutických endoskopických zákrokov z 2000 na 3000 ročne či rozšírenie zákrokov počas jednodňovej ambulantnej starostlivosti.
(8:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár