Od 4. do 10. marca bude v Košickom kraji prebiehať Týždeň slovenských knižníc

896x
29. Február 2024
Do Košického kraja prichádza Marec – mesiac knihy a s ním aj Týždeň slovenských knižníc
 
  Ilustračná fotografia
 
Ak ešte dôverne nepoznáte každé zákutie knižníc vo vašej blízkosti, je najvyšší čas to zmeniť. Nájdete v nich najnovšie knižné tituly, za ktoré by ste pri kúpe utratili desiatky eur, okrem toho sú knižnice miestom komunitných stretnutí, inovatívnych workshopov a neraz sa z nich stávajú aj malé galérie.
 
„Už sa Vám niekedy stalo, že ste ostali nemilo prekvapení pri platení nákupu v kníhkupectve? Knižnice ponúkajú na tento problém šikovné riešenie. Za nízky registračný poplatok zaplatia čitatelia 6 knižníc v našom kraji v priemere len 7 eur ročne. O výhodách tohto členstva sa v minulom roku presvedčilo aj 25 000 registrovaných čitateľov, ktorí si v roku 2023 vypožičali viac než pol milióna knižných titulov,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
  Ilustračná fotografia
 
Knižničná ponuka sa počas nadchádzajúceho mesiaca ešte viac rozšíri. Od 4. do 10. marca bude prebiehať Týždeň slovenských knižníc, ktorý je pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. V tomto roku nesie motto KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – #Knižnica.
 
Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach
 
Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach v tomto období pozýva napríklad na burzu kníh a podujatie „Živé knihy, cesta k tolerancii“.
 
Zemplínska knižnica v Trebišove 
 
Zemplínska knižnica v Trebišove pripravuje stretnutie s názvom „Rocková poézia na cestách“, kde bude hosťom textár a literárny tvorca Martin Sarvoš.
 
 Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach 
 
O kúsok ďalej, v Michalovciach, pozýva Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického na workshopy aj dramatizované čítania.
 
 Spišské kultúrne centrum a knižnica
 
Diskusné stretnutie k téme boja s dezinformáciami a beseda s autorom Pavlom „HIRAXOM“ Baričákam čaká návštevníkov Spišského kultúrneho centra a knižnice.
 
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
 
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave pripravuje digitálne vzdelávanie pre seniorov a knižnica, ktorá je súčasťou Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci ponúkne burzu kníh. Počas tohto týždňa zaplatí každý návštevník len 50 % registračného poplatku.
 
 
 Ilustračná fotografia
 
Ani priestor pred Úradom Košického samosprávneho kraja v Košiciach neostane od náletu kníh ušetrený. V stredu 20. marca tu bude pripravená, v spolupráci so župnými knižnicami, burza kníh, ktorej výťažok z predaja poputuje Nadácii Košického kraja a návštevníci sa môžu tešiť aj na niekoľko prekvapení.
 
Okrem uvedenej ponuky budú knižnicami rezonovať ďalšie iniciatívy – zapoja sa do celoslovenskej akcie s názvom „Je nás počuť“, aktívne participujú na súťaži „Vráťme knihy do škôl“ a špeciálne akcie pripravujú aj v rámci Medzinárodného dňa žien. Ponuka knižníc pre Týždeň slovenských knižníc nájdete TU a na web stránkach spomenutých knižníc, kde je zverejnená aj ponuka na celý mesiac.
(11:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár