V osadách aj v obciach bude vďaka eurofondom bezpečnejšie

1382x
29. Február 2024
 Vďaka eurofondom bude bezpečnejšie v osadách aj v obciach, kde sa nachádzajú
 
"Posilňujeme rómske hliadky a pomáhame tak nielen marginalizovaným komunitám, ale aj majoritnému obyvateľstvu" vyjadril sa Richard Raši.
 
Vďaka navýšeniu výzvy na Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS) o milióny eur sa podarí zlepšiť bezpečnosť a zvýšiť zamestnanosť vo viac ako 400 mestách a obciach po celom Slovensku. Na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády v Michalovciach to povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.
 
My im skutočne pomáhame
 
„Som rád, že práve v tomto regióne môžem oznámiť, že sa nám podarila dobrá vec pre marginalizované skupiny obyvateľstva. Kým Igor Matovič pred voľbami Rómov klamal a sľuboval im 500 eur, o ktorých vedel, že ich nikdy nedostanú, my im skutočne pomáhame," vyhlásil minister investícií a regionálneho rozvoja Richard Raši.
 
„Nielen tým, že im dávame prácu, ale zároveň posilňujeme bezpečnosť rómskych komunít a súčasne majoritnej časti obyvateľstva. Spoločne sa nám podarilo nájsť ďalšie peniaze na projekty takzvaných rómskych hliadok, ktoré budú strážiť poriadok v marginalizovaných komunitách. Využijeme na to prostriedky Európskej únie,“ vysvetlil Raši.
 
 
Z 50 miliónov eur na 82 miliónov eur 
 
Výzvu na Miestne občianske a preventívne služby, ktorá bola z Programu Slovensko vyhlásená vlani v júni, sa z pôvodných 50 miliónov eur podarilo navýšiť až na takmer 82 miliónov eur (zdroj EÚ).
 
Namiesto 256 obcí, ktoré už získali nenávratný finančný príspevok, sa tak podporí až 424 obcí, miest a mestských častí (v prípade Bratislavy a Košíc) po celom Slovensku. Vďaka projektu získa prácu vyše 2 000 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít.
 
„Táto vláda je tu iba štyri mesiace a už má za sebou reálne výsledky. Zamestnávame Rómov, ktorí by inak boli nezamestnateľní, pretože na tieto hliadky by žiadna obec nemala peniaze. Vďaka tomuto užitočnému projektu budú Rómovia i majorita žiť vo väčšej symbióze, v čistejšom a najmä bezpečnejšom prostredí. Toto je skutočná pomoc pre Rómov, nie uplácanie fiktívnymi 500-eurovkami,“ zdôraznil minister.
 
 Vyčlenila ďalších 32 miliónov eur
 
„Nová vláda ani chvíľu nezaváhala a vyčlenila ďalších 32 miliónov eur, aby sme mohli zamestnať ľudí z marginalizovaných rómskych komunít. Je to dôkaz, že táto vláda chce financovať a seriózne a vážne riešiť tento problém,“ doplnil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško.
 
Minister Richard Raši sa počas výjazdového rokovania vlády v Michalovciach stretol aj s predstaviteľmi miest a obcí, ktorým predstavil pripravovanú novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne MIRRI SR, vďaka ktorej sa podarí zrýchliť a zefektívniť celý proces VO, čo je kľúčové aj pre jednoduchšie čerpanie eurofondov či štátnych dotácií.
 
Predstaviteľov samosprávy tiež informoval, že v Košickom samosprávnom kraji sa v novom programovom období preinvestuje 360 miliónov eur len v rámci regionálnych projektov.
(9:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár