Podkarpatské vojvodstvo poskytlo na pomoc po zemetrasení 140-tisíc eur

1026x
28. Február 2024
Podkarpatské vojvodstvo poskytlo po zemetrasení finančnú pomoc 
 Ilustračná fotografia
 
Po zemetrasení z októbra 2023 pomáha Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK) aj Podkarpatské vojvodstvo. V týchto dňoch jeho parlament schválil pre PSK finančnú pomoc v prepočte 140-tisíc eur na projekty v oblasti kultúry.
 
Finančné prostriedky poľského partnerského regiónu pomôžu pri odstraňovaní škôd vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku. Ďalšia finančná pomoc po minuloročnom októbrovom zemetrasení zo zahraničia. Tentoraz ju PSK poskytol partnerský región Podkarpatské vojvodstvo.
 
Na svojom pondelkovom zhromaždení 26. februára odsúhlasil prešovskej krajskej samospráve finančné prostriedky vo výške 600-tisíc zlotých (140-tisíc eur) na odstránenie škôd v dvoch župných kultúrnych inštitúciách. Konkrétne vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku.
 
„Prešovský kraj sa po zemetrasení z 9. októbra 2023 ocitol naozaj v ťažkej situácii a aj niekoľko mesiacov po ničivej katastrofe stále zápasí s jej následkami. Preto ku každej pomoci, ktorá nám je adresovaná, pristupujeme s veľkým rešpektom. Ďakujeme, že sa aj Podkarpatské vojvodstvo pridalo k tým, ktorí nás nenechali samých a prispeli k záchrane nášho architektonického skvostu v Humennom a kultúrneho centra vo Svidníku. Táto pomoc ukazuje, aké silné a dôležité je naše partnerstvo,“ povedal podpredseda PSK Jaroslav Makatúra počas pondelkového zasadnutia zhromaždenia Podkarpatského vojvodstva a osobného stretnutia s jeho maršálkom Władysławom Ortylom.
 
 Ilustračná fotografia
 
Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom spôsobilo zemetrasenie rozsiahle škody v podobe prasklín na stenách jeho 35 jeho miestností, ako aj trhliny na vonkajších fasádach. Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku zaznamenalo po ničivej prírodnej katastrofe praskliny na stenách, najmä v spojoch medzi novou a starou budovou a poškodené boli aj schody v starom objekte a obklady v budove prístavby.
 
Epicentrum v obci Ďapalovce 
 
Živelná pohroma zaznamenaná na východe Slovenska na jeseň minulého roka malo epicentrum v obci Ďapalovce, pričom otrasy bolo cítiť v okruhu vyše 200 km aj v južnom Poľsku, východnej časti Českej republiky, severnom Maďarsku a na západe Ukrajiny. Poškodilo viaceré obytné a verejné budovy, školy, kostoly aj cesty.
 
Vzhľadom na zaznamenané rozsiahle materiálne škody na súkromnom aj verejnom majetku PSK vyčlenil prvú finančnú pomoc ešte v októbri 2023.
 
Cez krajskú nadáciu prerozdelil 136-tisíc eur medzi jednotlivcov a rodiny zo zemetrasením zasiahnutých okresov. V druhej fáze poskytol finančné prostriedky právnickým subjektom, presnejšie obciam a cirkvám. Stalo sa tak vo februári tohto roku, pričom medzi 22 subjektov rozdelil 150-tisíc eur.
(15:40, PSK)
Diskusia
Pridať komentár