Vysokoškoláci sa môžu hlásiť do súťaže Akademický Prešov

1169x
28. Február 2024
 Prihlásenie do súťaže Akademický Prešov je spustené
 Ilustračná fotografia
 
Študenti vysokých škôl sa môžu prihlásiť do súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov (AP).
 
Šéfdramaturg festivalu AP Miron Pukan informoval, že: Súťažiť sa bude v štyroch kategóriách. V poradí 58. ročník AP sa uskutoční v dňoch 22. až 25. apríla.
 
Ako povedal, v kategórii Pôvodná literárna tvorba - poézia, próza a esej sa prijímajú ucelené texty, prípadne úryvky z dosiaľ nepublikovaných rozsiahlejších prác, výlučne v slovenskom jazyku, bez tematického a žánrového obmedzenia.
 
Rukopisy príspevkov v troch exemplároch je potrebné odovzdať na organizačnom štábe Akademického Prešova alebo poslať mailom na marta.souckova@unipo.sk najneskôr do 12. apríla. Súčasťou podujatia sú odborné semináre, individuálne rozbory a hodnotenia.
 
  Ilustračná fotografia
 
Súťažná kategória Študentské divadlá poskytuje priestor pre realizáciu divadelnej kreativity vysokoškolákov v širokom žánrovom spektre. Súbory by mali tvoriť minimálne z polovice vysokoškoláci študujúci na slovenských vysokých školách.
 
Ak dĺžka predstavenia presahuje 60 minút, je potrebná konzultácia s organizačným štábom. Súťažiaci zašlú svoje prihlášky na organizačný štáb alebo mailom na miron.pukan@unipo.sk do 31. marca.
 
 
Subkategóriou sú inojazyčné divadelné inscenácie slovenských vysokoškolákov. Súčasťou festivalu sú individuálne rozbory a hodnotenia renomovaných teatrológov a divadelných kritikov, ako aj tvorivé dielne.
 
V kategórii Umelecký preklad účastník súťaže v translácii zašle preklad uceleného umeleckého textu, nie úryvku z románu, novely a podobne, v troch exemplároch - próza maximálne desať strán, poézia 100 veršov najneskôr do 12. apríla 2024 na milan.kendra@unipo.sk.
 
  Ilustračná fotografia
 
Súťaží sa v preklade z anglického, nemeckého, francúzskeho, poľského, ukrajinského a ruského jazyka do slovenčiny. Súčasťou podujatia sú individuálne hodnotenia preložených textov členmi poroty.
 
Súťažná kategória Mediálne umenie: film má prezentovať filmovú tvorbu s aktuálnou témou zo života súčasnej mladej generácie. Malo by ísť o amatérsky film s rozsahom približne 15 minút a jeho autormi by mali byť predovšetkým študenti odboru masmediálnej komunikácie. Súťažiaci zašlú svoje filmové diela v digitálnej podobe na adresu organizačného štábu alebo na lenka.regrutova@unipo.sk do 12. apríla.
 
 
  Ilustračná fotografia
 
"Súťažne sa môžu na AP zúčastniť všetci študenti slovenských vysokých škôl a výberovo aj stredoškolskí študenti so zameraním na tvorivý umelecký experiment. Účastníci majú zabezpečené ubytovanie. Súťaže sa konajú najmä v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity v Prešove, v Divadle Alexandra Duchnoviča a Divadle Jonáša Záborského a ďalších inštitúciách mesta," povedal Pukan.
 
"Hosťami festivalu budú domáce a zahraničné profesionálne a amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín," doplnil M.Pukan s tým, že prihlášky sú zverejnené na webovej stránke ap.unipo.sk.
 
Súťaž vyhlasujú rektorát Prešovskej univerzity v Prešove a občianske združenie AP. Podporujú ho Fond na podporu umenia, Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a mesto Prešov.
(11:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár