Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na falošné e-shopy značkových obchodov

1395x
28. Február 2024
Podvodné e-shopy využívajú doménu .sk
 
 
Ilustračná fotografia
 
Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na rastúci počet podnetov ohľadom internetového predaja značkového tovaru pod falošnou doménou.
 
Tieto podvodné e-shopy zneužívajú známe značky, pričom kopírujú dizajn a webové adresy stránok ponúkajúcich takýto tovar s cieľom zmiasť potenciálne obete. Podvod spočíva v tom, že prevádzkovateľ webu registruje jej názov s doménou .sk tak, aby sa čo najviac podobal na originálnu stránku.
 
Môže ísť teda o weby, ktoré namiesto oficiálnej domény, napríklad .com alebo .eu, používajú slovenskú doménu. Prípadne kopírujú originálnu slovenskú stránku tak, že v adrese zmenia alebo doplnia slovo. Najčastejšie ide o stránky ponúkajúce obuv, oblečenie či iný značkový tovar.
 
 
Ako zistíte, že ide o podvod?
 
V prvom rade si skontrolujte webový odkaz e-shopu, na ktorý klikáte. Overte si, či ide o skutočnú stránku a nie o podvodnú, ktorá sa za tú originálnu iba vydáva.
 
Užitočné vedia byť aj recenzie od iných používateľov, ktoré dohľadáte za pár klikov. Veľa vám o e-shope napovedia aj informácie, ktoré o sebe zverejňuje - či je zverejnená identita prevádzkovateľa alebo predávajúceho, obchodné meno a jeho sídlo, príp. aké informácie o sebe daný obchod uvádza.
 
V mnohých prípadoch sú tieto informácie veľmi strohé, ak sú nejaké vôbec zverejnené. Častokrát chýbajú akékoľvek obchodné podmienky a pri kontaktných informáciách sa vám zobrazí iba anonymný formulár pre prípadné otázky.
 
 Ilustračná fotografia
 
Pomyselnou červenou vlajkou môžu byť aj podozrivo nízke ceny v porovnaní s inými internetovými obchodmi. Práve prostredníctvom tých chcú podvodníci osloviť čo najviac ľudí.
 
Ďalším signálom, že niečo nie je v poriadku, môže byť aj spôsob platby - podvodné e-shopy totiž ako jedinú možnosť úhrady tovaru uvádzajú platbu za tovar vopred.
(10:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár