V Prešovskom kraji dôjde k zmene vlakovej a autobusovej dopravy

1791x
28. Február 2024
V Prešovskom kraji nastanú viaceré koordinačné zmeny vo verejnej doprave 
 Ilustračná fotografia
 
Už cez víkend vstúpia do platnosti nové cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. Zmeny majú prispieť k skvalitneniu a systematizácii verejnej dopravy na viacerých linkách v Prešovskom kraji, dotknú sa najmä liniek v okolí Lipian a Giraltoviec.
 
S platnosťou od nedele 3. marca dôjde k zmenám v grafikone vlakovej dopravy. V nadväznosti na to budú k tomuto termínu zrealizované viaceré koordinačné zmeny v autobusovej doprave Prešovského kraja, spojené so zavádzaním taktovej dopravy na niektorých linkách.
 
K najvýraznejším zmenám dôjde v okolí miest Lipany a Giraltovce 
 
K najvýraznejším zmenám dôjde v okolí miest Lipany a Giraltovce v rámci zavŕšenia prvej fázy integrovanej taktovej dopravy. Výsledkom bude kvalitnejšia koordinácia nadväzností v prestupných uzloch Lipany, Prešov a Giraltovce, ale aj primeranejšia frekvencia spojov vzhľadom na počty cestujúcich v špičkových časoch. Samozrejmosťou je zvýšenie pravidelnosti a časovej spoľahlivosti spojov, ako aj zjednotenie rozsahu zastávok na linkách.
 
„Z vlastných skúseností už vieme povedať, že taktový systém liniek a spojov prináša výrazné pozitívne zmeny v preprave cestujúcich. Všade, kde sa v cestovných poriadkoch zrealizovali hĺbkové systémové zmeny podľa princípov IDS, sledujeme zvýšený záujem cestujúcej verejnosti už po prvom roku prevádzky – v priemere ide o päť percent medziročný nárast počtu cestujúcich na linke," povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
 
„Ide o očividný kontrast s dlhodobo klesajúcim trendom počtu cestujúcich všade tam, kde k realizácii systémových zmien nedošlo. Odchody spojov v pravidelných intervaloch a spoľahlivé nadväznosti sú teda overeným receptom pre zvýšenie atraktivity verejnej dopravy, a tým aj jej udržateľnosť z hľadiska financovania,“ doplnil Majerský.
 
Lipany – Stará Ľubovňa 
 
Na úseku Lipany – Stará Ľubovňa dôjde k zvýšeniu počtu taktových spojov časovo zosúladených s vlakmi na linkách Lipany – Prešov – Košice a Stará Ľubovňa – Kežmarok – Poprad.
 
Na úseku Lipany – Prešov dôjde k úprave cestovných poriadkov predovšetkým v rannej špičke tak, aby boli primeranejšie pokryté časové úseky s najvyšším počtom prepravovaných cestujúcich a zároveň sa zvýšila spoľahlivosť dodržiavania cestovných poriadkov. Spolu s tým dôjde ku skvalitneniu prestupných nadväzností v Lipanoch z viacerých okolitých blízkych obcí na spoje smer Prešov, resp. obdobne v opačnom smere.
 
 
Prešov – Giraltovce – Stropkov 
 
Doslova ku skokovému zvýšeniu atraktivity dopravy dôjde na úseku Prešov – Giraltovce – Stropkov, kde bude v pracovné dni zabezpečený pravidelný 60-minútový interval spojov v oboch smeroch, spojený s výrazným navýšením počtu priamych spojov na trase, ako aj elimináciou nepraktických výnimiek z prevádzky spojov počas roka.
 
Prešov – Fijaš – Stropkov  
 
V smere Prešov – Fijaš – Stropkov bude namiesto dnešných desiatich spojov s neprehľadnými časmi odchodov premávať 13 priamych spojov v hodinovom takte. Obdobne dôjde k systematizácii a zvýšeniu počtu spojov v opačnom smere. Zjednotený bude rozsah zastávok, štandardizovaný jazdný čas všetkých spojov a zabezpečená koordinácia s inými linkami v uzloch Prešov a Giraltovce.
 
Vďaka koordinácii a zvýšeniu kvality dopravy na trasách Prešov – Giraltovce – Svidník a Prešov – Giraltovce – Stropkov budú zároveň eliminované neproduktívne časové súbehy spojov, ktoré boli typické pre trasu Giraltovce – Prešov.
 
V tomto exponovanom úseku bude v priebehu pracovného dňa zabezpečený 30-minútový interval spojov, doplnený vo vybraných špičkových časoch až na 15-minútový interval. Zároveň dôjde k zabezpečeniu prestupných nadväzností s kľúčovými spojmi v rámci prípojných liniek, ako aj k ďalším vyvolaným zmenám v časových polohách spojov či trasovaní miestnych liniek.
 
Taktová doprava bude zavedená aj na linke Stará Ľubovňa – Sulín/Legnava. Od 3. marca tiež môžu cestujúci očakávať skrátenie prestupných časov pri cestovaní z Kežmarku do Prešova s prestupom v Levoči. Počas dopravnej špičky budú zdokonalené taktové odchody expresných spojov vedených po diaľnici na trase Prešov – Košice.
(9:10, red.) 
Diskusia
Pridať komentár