Župa ukončila rekonštrukciu cez záchytný kanál pred obcou Záhor

815x
27. Február 2024
Košický samosprávny kraj opravil jeden z najkritickejších mostných objektov
 (Zdroj: archív)
 
Súčasťou prác bola aj oprava cesty pred a za mostom v dĺžke 2,7 kilometrov. Obyvatelia okresu Sobrance majú dôvod na radosť.
 
Košický samosprávny kraj naďalej pokračuje v potrebných rekonštrukciách a svojho momentu sa dočkal aj most M7170 cez záchytný kanál pred obcou Záhor. Mostný objekt patril, v rámci župy, medzi tie najkritickejšie a preto bola jeho oprava nevyhnutná. Most bol postavený bol v 60. rokoch, konkrétne v roku 1963, z nosníkov typu Vloššák.
 
„Aj tento most patril do skupiny tých, ktoré mali systémové poruchy, na základe čoho dochádzalo k strate predpätia, hrdzaveniu a v najhorších prípadoch k vzniku trhlín a lomov. V neposlednom rade aj kolapsu nosnej konštrukcie, tak ako v neďalekých Krivošťanoch,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 
Na moste prebehli práce aj na oporách 
 
V rámci rekonštrukcie bol odstránený existujúci mostný zvršok, vrátane nosnej konštrukcie s poškodenými nosníkmi, ktoré nahradili nové z predpätého železobétónu. Rovnako bola zosilnená a vybudovaná nová spodná stavba mosta. Na moste prebehli práce na oporách, uloženie ložísk, nosníkov a nechýbala aj potrebná izolácia nosnej konštrukcie, betonáž ríms či montáž nového odvodnenia mosta a bezpečnostných zariadení.
 
Súčasťou prác bola aj oprava cesty 
 
Zhotoviteľ zrealizoval tiež úpravy pod mostom, vrátane spevnenia krajníc. Súčasťou prác bola aj oprava cesty III/3807 pred a za mostom v dĺžke 2,7 kilometrov. Rekonštrukcia začala v marci 2022 a bola ukončená v auguste 2023. Všetky stavebné práce boli realizované počas úplnej uzávierky cesty III/3807.
 
Obchádzková trasa viedla cez obce Lekárovce a Pinkovce. Práce sa moste boli financované z rozpočtu Košického samosprávneho kraja, v hodnote viac ako 1,4 milióna eur, vrátane dodatku. Rekonštrukcia cesty v okolí mosta stála 320-tisíc eur.
(13:00, KSK) 
Diskusia
Pridať komentár