Z východného Slovenska odchádza firma Bosch. Pri Prešove príde o prácu 400 ľudí

2334x
27. Február 2024
Prešovská megainvestícia firmy Bosch skrachovala, prepustia stovky ľudí
(Zdroj: BOSCH) 
 
„Spoločnosť Bosch sa rozhodla ukončiť výrobu eBike pohonov od marca 2024. Zamestnanci boli 26. februára o rozhodnutí informovaní,“ povedal pre denník SME riaditeľ korporátnej komunikácie skupiny Bosch pre Česko a Slovensko Pavel Roman.
 
Týmto rozhodnutím Bosch definitívne upúšťa od rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove. Nemci už vlani výrobu rozbehli v prenajatej hale. Zamestnali približne 400 ľudí, no vo vlastnej fabrike ich malo byť až 10-násobne viac, dodáva portál denníka.
 
(Zdroj: BOSCH)
 
Obrovská investícia mala priniesť prácu štyrom až ôsmim tisíckam ľudí, prezentoval závod spoločnosti Bosch pri Prešove za stovky miliónov eur v lete 2022 vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík. Vyrásť mal v priemyselnom parku Záborské, pre ktorý schválili aj štatút významnej investície.  
 
Špeciálna divízia firmy Bosch eBike Systems tam plánoval výrobu elektromotorov do bicyklov. Už v jeseni investičný plán nemecká spoločnosť zrevidovala. Narazila na problémy s výkupom pozemkov, na ktorých mala stáť pôvodná fabrika. Následne výstavba závodu zamrzla, popisuje denník SME.
 
(Zdroj: BOSCH)  
 
Bosch si však v Prešove na prechodné obdobie prenajal priestory, kde pracuje približne štyristo ľudí. Oveľa väčšie ťažkosti ako výkup pozemkov, firme priniesol cyklický prepad dopytu po elektrobicykloch.
 
Bosch preto v pondelok 26.2. zamestnancom oznámil, že bude prepúšťať a ukončí výrobu. Firma za hlavné dôvody označuje trhové faktory, ktoré spôsobili, že dopyt po elektromotoroch sa nezvyšuje tak, ako predpokladali, a preto prešovský závod nepotrebujú.
(9:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár