VIDEO | Protest poľnohospodárov v Bardejove

981x
26. Február 2024
 Poľnohospodári protestovali aj v Bardejove
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Slovensku protestovali farmári počas štvrtka 22.2.2024. Prečo sa rozhodli vyjsť do ulíc a čo požadujú?
 
„Tých problémov sa nakopilo za celej existencie Slovenskej republiky pri neriešení poľnohospodárskej problematiky veľmi veľa. Kulminuje to tohto roku, keď nie sú napríklad vyplatené priame platby a veľa podnikov nemá vyplatenú ani tu zálohu,“ povedal Jozef Ovšaník, predseda regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Bardejov.
 
 
 (Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Je to dôsledok toho, že sa veľmi sťažuje celý systém plánovania, roboty. Máme diktované, nie len z EÚ, kedy máme kosiť, siať, sadiť, zberať. Sú to viazané termíny, ktoré my nevieme splniť, pretože nie sú viazané na počasie,“ vyjadril sa Ovšaník.
 
„Nie je to problém len náš, je to problém EÚ. V EÚ, ale aj u nás je veľa ekológov, ktorí chránia prírodu. Aj my chceme žiť v zdravom prostredí, ale nedá sa to robiť tak, že my nebudeme robiť, lebo bude niekde nejaký chrobáčik, rastlinka a my budeme obmedzení na výrobe, respektíve budeme stratoví, lebo sa to nevyplatí vyrobiť,“ priblížil predseda regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
 
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Išli sme do toho protestu prvýkrát, takže nemáme nejaké veľké vedomosti okolo toho. Teší ma, že to ľudia veľmi pozitívne vnímali – trúbili a ukazovali. Nikomu sa nič nestalo, žiadna havária, takže všetko prebehlo tak, ako malo byť," doplnil J. Ovšaník. 
(11:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár