Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove sa zapojila do Národného týždňa manželstva

1148x
23. Február 2024
Národný týždeň manželstva v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela  
 (Zdroj: Mária Vlkovičová)
 
Tohtoročnou témou bolo „Vitamíny pre vzťah“. Vitamíny sú veľmi dôležité nielen pre náš organizmus a telesné zdravie, ale dajú sa aplikovať aj do medziľudských vzťahov. Rovnako to platí aj v manželstve.
 
K prospešným vitamínom pre manželsky vzťah patrí určite aj spoločne strávený čas a ten sa snažili ponúknuť na podujatiach v knižnici.
 
Večer s turistikou 
 
Prvým podujatím bol pravidelný Večer s turistikou, ktorý sa uskutočnil 12.2.2024 o 17.00 hod. Tento večer všetkých návštevníkov a milovníkov turistiky zaviedol do Svätej Zeme. Sprievodcom po tejto krajine, ktorá máva prívlastok „piate evanjelium“ bol Mgr. Peter Jano, kaplán rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia.
 
 
Prezentačno-vzdelávacie aktivity 
 
V rámci projektu Objav (um)enie, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia sa 15.2.2024 v doobedňajších hodinách uskutočnili v našej knižnici prezentačno-vzdelávacie aktivity zamerané na živý kontakt najmä so súčasnou literatúrou pre triedne kolektívy zapojené do projektu.
 
Interaktívne bábkové inscenácie podľa knižných predlôh diel slovenských aj zahraničných autorov ako Ján Uličianky – Analfabeta Negramotná, Astrid Lindgrenová –Dievčatko s obrovskou fantáziou – na motívy známej knihy Pippi Dlhá Pančucha, Jaroslava Blažková – Mačky letia do Kanady preberaných na hodinách slovenského jazyka a literatúry v rámci čítania a literárnej výchovy na 1. stupni ZŠ.
 
 
  (Zdroj: Mária Vlkovičová)
 
Vzdelávacie workshopy
 
Po predstavení nasledovali vzdelávacie workshopy zamerané na vysvetlenie pojmov, obsahovú stránku a prácu s knihou. Prezentačno-vzdelávacie aktivity zamerané na živý kontakt najmä so súčasnou literatúrou viedli herci Divadlo TUŠ. V poobedňajších hodinách sa pre milovníkov kníh a klasickej literatúry konal v našich priestoroch už pravidelný Klub inšpiratívnych diel, ktorý vedie vysokoškolský učiteľ a doktor filozofie Ján Hreško.
 
Hudobno-poetický večer Vínoslovie 
 
Vyvrcholením NTM 2024 v našej knižnici bol hudobno-poetický večer Vínoslovie. Hosťami večera, ktorý sa uskutočnil 15.2.2024 o 19.00 hod., boli poetka, skladateľka, klaviristka a speváčka Zuzana Eperješiová, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Skyva a herec Martin Juríček, člen súboru DJZ v Prešove.
 
Návštevníkom podujatia bol vďaka pozvaným hosťom sprostredkovaný hlboký umelecký zážitok. Okrem spomínaných podujatí si naša knižnica pripravila aj zvýhodnený členský poplatok pre manželské páry. Sme radi, že sme sa i tento rok mohli do projektu Národný týždeň manželstva 2024 zapojiť.
(12:40, M. Balaščák) 
Diskusia
Pridať komentár