VIDEO | Konštantínka v Prešove oslávila 60. výročie

1226x
22. Február 2024
Gymnázium Konštantínka oslávila jubileum
Pozrite si našu videoreportáž
 
Okrúhle 60-te výročie svojho založenia oslávilo Gymnázium na Konštantínovej ulici 2 v Prešove slávnostným galaprogramom na doskách Divadla Jonáša Záborského.
 
Konštantínka, ako jubilantku tradične oslovujú, je s takmer 880 žiakmi najväčšou a zároveň jednou z najúspešnejších škôl v rámci Prešovského kraja a jedným z vôbec najväčších gymnázií na Slovensku.
 
„Práve sme sa dostali do fázy, kedy máme určité skúsenosti a veríme, že ich budeme môcť ešte dlho rozvíjať,“ povedal Stanislav Šanta, riaditeľ gymnázia Konštantínova 2 v Prešove.
 
„Nie sme úplne bežnou školou, pretože uprednostňujeme práve takýto zážitok, ktorý nás posúva v skúsenosti ďalej, lebo len sedieť v laviciach nestačí,“ vyjadrila sa Iveta Sopková, zástupkyňa riaditeľa.
 
(Zdroj: AHOJ TV)
 
Aj preto bol pripravený slávnostný program najmä pestrou prehliadkou úspechov a talentu študentov školy, ktorým gymnázium vytvára podmienky nielen na vzdelávanie, ale aj rozvíjanie ich nadania.
 
„Horné gymko je také, že je veľa učenia, ale učitelia sú milí, ľudskí aj kolektív v triede je naozaj skvelý,“ a bez problémov stíham aj tréning aj školu,“ priblížil Michal Frank ml., reprezentant v snookri a biliarde.
 
„Zatiaľ som tu len polroka, ale je to super. Učitelia sú veľmi milí,“ prezradila Nelli Benková, päťnásobná majsterka sveta v tanečnom športe.
 
„Učitelia všetko chápu a vyhovejú aj keď mám nejaké vystúpenia alebo skúšky,“ povedala Vanessa Bielopotocká, baletka. 
 
Za šesť dekád sa študentom venovali desiatky učiteľov. Mnohí z bývalých pedagógov si radi prišli na svoje pôsobenie na škole zaspomínať.
 
(Zdroj: AHOJ TV)
 
„Ja len veľmi dobre spomínam a som snáď z tých, čo sme tam najdlhšie učili. Spomienky sú krásne a to sa nedá zabudnúť,“ zaspomínala si Zora Mihoková, bývalá učiteľka.
 
„Mám veľmi pekné spomienky na mnohých kolegov, rada ich stretávam, rada sa s nimi porozprávam a smútim za tými, ktorí tu už nie sú,“ povedala Tatiana Farkašová, bývala učiteľka.
 
Počas galaprogramu Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ gymnázia dekrétmi ocenil 20 súčasných pedagogických aj nepedagogických pracovníkov školy.
 
„Snažíme sa oceniť prácu týchto ľudí. Aj keď sa to niekedy nedá finančne, ale aspoň morálne poďakovať týmto ľuďom za ich neľahkú prácu,“ informoval riaditeľ školy.
 
„Je to raz za desať rokov, ale iné ocenenie je, keď človek vidí na hodine, že žiak je v niečom lepší než ja, a iné ocenenie je, keď po mnohých rokoch stretnem študenta, ktorý je happy a má nejaké ambície. To je viac, ako ten dekrét,“ vyjadril sa Slavomír Gmitro, ocenení učiteľ matematiky a informatiky. 
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
Za 60 rokov má škola viac ako 14-tisíc absolventov. Mnohí z nich sa dokázali presadiť – a to nielen doma, ale v zahraničí.
 
„V tom je možno špecifické, že napriek tomu, že neviete, čím chcete byť, tak to gymnázium vám dá ešte priestor, aby ste sa nakoniec rozhodli,“ priblížil Juraj Smatana, riaditeľ FNsP Prešov a absolvent gymnázia Konštantínova 2.
 
„Človek sa mohol venovať čomu chcel, a keď sa tomu venoval dostatočne intenzívne, tak niečo z neho bolo. Ja som nevedel, čo mám robiť, tak som novinár,“ vyjadril sa Michal Frank st., novinár a absolvent gymnázia Konštantínova 2.
 
A čo želajú absolventi, ako aj bývalí i súčasní učitelia a žiaci k jubileu svojej Konštantínke?
 
„Aby to nikdy nebolo horšie, ale naopak, aby to gradovalo k tomu lepšiemu,“ popriala Mihoková.
 
„Aby to pokračovalo, aby to išlo tak prirodzene z roka na rok a z generácie na generáciu, a veľa úspešných absolventov,“ zaželal Frank.
 
„Veľa erudovaných, odborne zdatných pedagógov a veľmi veľa úspešných študentov,“ vyjadril svoje prianie Smaatana.
„Všetkým prajem veľa zdravia a gymku všetko najlepšie,“ povedala Farkašová.
 
„Škole želám všetko dobré, nech vydrží ďalších 60 aj viac rokov,“ zaželal Frank ml..
 
„Želáme si ešte veľa šikovných študentov, zanietených a múdrych pedagógov. Ako náhle skĺbime symbiotický tieto dve skupiny ľudí, verím, že výsledky sa dostavia,“ poprial na záver riaditeľ školy.
(14:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár