VIDEO | V Košiciach začali so zberom použiteľného šatstva, textilu a obuvi

2253x
22. Február 2024
Mesto Košice nainštalovalo kontajnery na zber použiteľného šatstva, textilu a obuvi 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Zber použiteľného šatstva a textilu bol oficiálne otvorený spoločnou iniciatívou mesta Košice, organizáciou Úsmev ako dar a spoločnosťou Kosit. Od 1. januára 2025 bude oddelený zber textilu na Slovensku povinný. 
 
„My sme si povedali, že v Košiciach si to otestujeme, ako sa to bude správať v tom masovom meradle,“ vyjadril sa Marián Christenko, generálny riaditeľ KOSIT a.s. 
 
Zo strany mesta ide o adresnú pomoc. Šatstvo a textil poputuje do organizácie Úsmev ako dar. 
 
„Úsmev ako dar hľadal cestu, aby to Košičanov nič nestálo a zároveň, aby bol z toho obrovský úžitok,“ povedal Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice. 
 
„Klientky, ženy, ktorým pomáhame textil fyzicky pretriedia od nenositeľného až po veci, ktoré budú slúžiť ďalším ženám. Budeme ich distribuovať v Košiciach, ale samozrejme, aj za blízkou hranicou – našim priateľom na Ukrajinu, kde ich častokrát akútne potrebujú,“ priblížil Radslav Dráb, zástupca organizácie Úsmev ako dar. 
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Dnes textil skončí v čiernych nádobách a v mnohých obciach a mestách skončí na skládke. U nás putuje spolu s ostatným komunálnym odpadom na energetické zhodnotenie. V tomto prípade sa posúvame o vyššiu úroveň ako je recyklácia a ponúkame ten materiál na opätovné použitie,“ vysvetlil generálny riaditeľ KOSITu. 
 
„Pre túto chvíľu budeme inštalovať dvadsať kontajnerov v meste na to, aby si Košičania začali zvykať na to, že je možné v našom meste zbierať aj použitý textil,“ doplnil primátor mesta. 
 
Nádoby sa nachádzajú na verejných miestach a je do nich možné vhadzovať použiteľné oblečenie, kabelky topánky, posteľnú bielizeň, opasky, ale aj bytový textil. Vývoz bude KOSIT vykonávať raz týždenne.
(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár