VIDEO | V Sečovciach si vyhrnuli rukávy a darovali krv

785x
21. Február 2024
 V Sečovciach darovali kúsok seba 
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
 14. februára spustil Slovenský Červený kríž 29. ročník Valentínskej kvapky krvi.
 
Venovať vzácnu tekutinu sa rozhodli aj v Sečovciach, kde prišlo 49 darcov, jedným z nich bol aj primátor mesta, ktorý sadol na odberné miesto po siedmykrát.
 
„Keď som nastúpil a rozprával som s našimi kultúrnymi referentkami a s dobrovoľníčkou Červeného kríža, tak sme sa rozhodli jednomyseľne, že to budeme robiť pravidelne – štyrikrát ročne,“ informoval sa Dominik Frajkor, primátor mesta Sečovce.
 
„Krv je to jediné, čo sa nedá vyrobiť. Darovať krv, to je dobro. Aj títo ľudia, čo sú tu, tak sú to takzvaní ľudia s veľkým srdcom,“ povedala Jana Tomášová, predsedníčka miestneho spolku Červeného kríža v Sečovciach.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Ja si myslím, že každý, kto daruje krv je to najmenej, čo môže urobiť, aby pomohol niekomu inému, kto to veľmi potrebuje. Čo môžeme urobiť lepšie ako niekomu darovať kúsok seba,“ vyjadril svoje pocity primátor mesta Sečovce.
 
Kúsok seba prišiel darovať aj pán Jozef. Svoj rukáv vyhrnul už po 146 krát.
 
„Jednak je cenná a jednak potrebná. Moje motto je: dávaj krv radšej ty, ako by mali darovať tebe. To už vást ak ťahá, keď dávate toľko odberov, normálne cítite, že bolo by treba ísť,“ povedal Jozef Dzureň, darca krvi.
 
Zmätok ohľadom farby krvi začal ešte v 19. storočí. Môžu mať ľudia modrú krv alebo je vždy červená?
 
„Človek nikdy nevedel, že prečo sa šľachticom hovorí, že majú modrú krv. Pritom ju má každý. Tí šľachtici boli väčšinou zatvorení v budovách, nechodili po slnku, tým pádom mali málo pigmentu a mali priesvitnú pokožku. Krv im presvitala a preto im bolo vidno tie modré žili,“ prezradila Jana Tomášová.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár