VIDEO | Vo Sveržove spomínali na Jozefa Buranovského

1062x
21. Február 2024
  Vo Sveržove si pripomenuli sté výročie od narodenia Jozefa Buranovského
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Slávnostnou svätou omšou a následným odhalením pamätnej tabule v kostole sv. Martina z Tours si vo Sveržove pripomenuli sté výročie od narodenia rodáka a čestného občana obce, kňaza a skvelého človeka Jozefa Buranovského.
 
Narodil sa druhého februára 1924, po ukončení teologických štúdií bol v roku 1950 vysvätený za kňaza. V Bardejove bol kaplánom v rokoch 1954 až 1957. Od roku 1962 žil vyše štyridsať rokov v trvalej invalidite.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
„Otec Jozef Buranovský bol veľmi múdry, inteligentný, veľmi ľudský a jeho vplyv na farnosť spočíval v tom, že v takej svojej dobrej, múdrej, úprimnej povahe dokázal rozdávať okolo seba Božie dary.
 
Ľudskosť a úsmevy, ktoré sú naozaj v dnešnom svete mimoriadne dôležité a potrebné,“ povedal Tomáš Huďa, vojenský dekan akadémie OS SR.
 
 
„On bol výnimočný aj tým, že mal takú zlatú trpezlivosť a nikoho neodmietol. On s tým svojim pokojom vypočul, prijal a  bolo jedno, či to boli Rómovia.
 
Krstil, sobášil a bolo mu jedno, či to bol obyčajný alebo vzdelaný človek. Prijal a podebatoval. Bol to pokojný a vyrovnaný človek,“  zaspomínala si Marta Belejčáková, neter Buranovského.
 
„Mimoriadne ľudský, obetavý a ochotný pomôcť. Mal také vlastnosti, ktoré sú vzácne. Keď ho niekto požiadal o pomoc, informáciu alebo radu, tak pomohol a pomáhal aj pri liečení chorôb, pretože sa vyznal v bylinkárstve.
 
Ľuďom pomohol v tom, že im poskytol liečivé čaje, ktorými sa liečili. Takže bol to vzácny človek,“ povedal pekné slová synovec Buranovského, Martin Radvanský.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Bol v prítomnej chvíli pre vás.  Mal čas, každému sa venoval, nezaujímali ho veci okolo. Keď ste vy boli pri ňom, tak sa venoval vám. V tej chvíli ste cítili, že má o vás záujem. Dnes vidím, že sú ľudia na mobile a počúvajú vás na polovicu, tak toto je asi číslo jedna pre mňa,“ povedala Irena Hřibová, duchovná dcéra.
 
„Ja keď  som začal starostova, nemali vodovod vtedy, mali len studňu, v ktorej sa v jari zakalila voda. On im zaplatil vodovod, studňu, šachtu vodovodnú, napojenie na vodovod – vtedy začali mať Rómovia vodu vo Sveržove. V to čase nemal Obecný úrad finančné prostriedky, aby bol zaplatil vodu.  Bola to jeho taká práca medzi Rómami a pomáhal im, kde sa dalo. Chodili za ním s rôznymi problémami, chorobami a lieky im nechcel nikdy dávať, ale vedel im poradiť, dával im bylinky a čaje. Pozeral sa na nich inými očami,“ prezradil Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
 
Kňaz Košickej arcidiecézy a trpiteľ za vieru, perzekuovaný a nespravodlivo väznený totalitným režimom formoval hlavne duchovný a kultúrny život. Zomrel začiatkom roka 2009, pochovaný je vo svojom rodisku.
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár