Novinkou košickej univerzitnej nemocnice je artroskopia čeľustného kĺbu

1048x
21. Február 2024
Artroskopia čeľustného kĺbu je čerstvou novinkou v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach
(Zdroj: UNLP KE)
 
Artroskopia čeľustného (spánkovo-sánkového) kĺbu je moderná miniinvazívna diagnostická a terapeutická metóda. Jej princípom je zavedenie veľmi jemného optického zariadenia do vnútra spánkovo-sánkového kĺbu, čím sa operatérovi vizualizujú vnútorné štruktúry.
 
„Následne môžeme pod kontrolou zraku prezrieť celé vnútro kĺbu a vykonať veľké množstvo diagnostických a terapeutických úkonov,“ vysvetľuje prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie MUDr. Peter Kizek, PhD., MHA, MPH.

Čeľustný kĺb funguje v našom tele ako každý iný. Aj tento sa hýbe vďaka svalom, podobne ako ostatné kĺby podlieha preťaženiu, degeneratívnym ochoreniam a bolesti. Rozdiel je v tom, že ide o jediný párový kĺb v ľudskom tele a je súčasťou tvárovej časti. Pacienti vnímajú ťažkosti a prípadné zákroky na čeľustnom kĺbe veľmi citlivo, keďže je súčasťou tvárovej oblasti.

Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura získala začiatkom roka nový moderný artroskop. Je to špičkové zariadenie svojho druhu, ktoré má optickú časť s priemerom iba 1,9 mm.
 
(Zdroj: UNLP KE) 
 
„To nám umožňuje pohodlný prístup aj do tak malej štruktúry ako je spánkovo-sánkový kĺb. Zákrok je veľmi šetrný a v porovnaní s otvorenou operáciou sa pacient omnoho rýchlejšie zotavuje. Som rád, že tento výkon môžeme ponúkať našim pacientom. V súčasnosti máme najmodernejší prístroj na Slovensku. Oproti artroskopom staršej generácie, ktoré slúžili v podstate iba pre diagnostické účely, ponúka omnoho širšie terapeutické možnosti,“ dodáva prednosta.

Vzhľadom na veľký počet pacientov s ochoreniami kĺbov v tvárovej oblasti sa okamžite po inštalácii prístroja a zaškolení personálu začali realizovať na klinike zdravotné výkony.
„Artroskopiu vykonávame v celkovej anestézii, je spojená s krátkou hospitalizáciou. Tieto výkony sú plne hradené zdravotnou poisťovňou,“ vysvetľuje prednosta.
Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie sa dlhodobo venuje pacientom s ochoreniami spánkovo-sánkového kĺbu.

Vďaka spolupráci s pracoviskom magnetickej rezonancie, kde tiež pred časom pribudol moderný prístroj, vedia naši maxilofaciálni chirurgovia efektívne pomáhať pacientom z celého Košického, ale aj Prešovského kraja. „Vzhľadom na narastajúci počet pacientov plánujeme v blízkej budúcnosti ďalšie rozšírenie spektra výkonov v podobe totálnych náhrad spánkovo-sánkového kĺbu,“ dodal Peter Kizek.
 
(Zdroj: UNLP KE) 

Postihnutý čeľustný kĺb býva pre ľudí zdrojom mnohých zdravotných ťažkostí. „Najčastejším príznakom jeho ochorenia je bolesť, ktorá je lokalizovaná v oblasti pred uchom, veľmi často ale vyžaruje do ucha, sánky, čeľuste, čela, vlasatej časti hlavy alebo krku. Ďalšími častými príznakmi sú pukanie alebo praskanie v kĺbe. Pacienti často pociťujú obmedzenú pohyblivosť kĺbu, stuhnutosť, neschopnosť otvoriť alebo úplne zatvoriť ústa,“ vysvetľuje primár kliniky MDDr. Branislav Borza, PhD.

„Problémy s čeľustným kĺbom postihujú 20 – 30 % populácie, častejšie ženy ako mužov. Najčastejšou príčinou je stres, škrípanie zubov alebo porucha zhryzu. Tieto ťažkosti sú veľmi často spojené s problémami s krčnou chrbticou, zlou kvalitu spánku alebo inou chronickou bolesťou.“

Menej často sú prejavom systémového ochorenia, to znamená infekčného, autoimunitného alebo degeneratívneho. U pacientov v produktívnom veku je najčastejším nálezom odchýlka polohy alebo tvaru kĺbového disku. „Čeľustný kĺb patrí v ľudskom tele medzi malé kĺby, avšak čo sa týka funkcie medzi najkomplikovanejšie,“ uzatvára primár.
(11:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár