Poľnohospodári vyjdú do ulíc aj v Bardejove. Protest avizujú na štvrtok 22. februára

1919x
19. Február 2024
Poľnohospodári vyjdú do ulíc. Situácia je podľa nich kritická
(Zdroj: AP) 
 
V pondelok 19. februára 2024 sa poľnohospodári po čase opäť vrátia do ulíc.
 
Protesty v regiónoch potvrdilo Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska. To ešte v polovici januára vyhlásilo štrajkovú pohotovosť, k samotným štrajkom pristúpi po tom, čo sa problémy, ktoré členov trápia, nehýbu vpred.
 
„Ešte 17. januára sme poslali list pánovi ministrovi aj poslancom z výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, kde sme ich informovali o tom, že vstupujeme do štrajkovej pohotovosti. Dali sme tam problémové body, poukázali sme na to, že v poľnohospodárstve je kritická situácia, pretože sa nám stretlo viacej negatívnych vecí – že nemáme vyplatené priame platby, že nevieme predať svoje komodity alebo ich predávame pod výrobnú cenu a dostávame sa do platobnej neschopnosti. Situácia je kritická a pán minister vôbec nereaguje adekvátne,“ skonštatoval Ján Jelen, predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.
 
Okrem Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov sa do pondelkového protestu s istotou zapojí ešte ASYF – Združenie mladých farmárov Slovenska.
 
(Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
V piatok 16. februára sa v priestoroch Mestského úradu (MsÚ) v Bardejove uskutočnilo pracovné stretnutie primátora mesta so zástupcami poľnohospodárov, ktorého sa zúčastnili aj prednosta Okresného úradu Jozef Guliga a zástupcovia Mestskej polície v Bardejove.
 
 
Témou stretnutia bol avizovaný protest poľnohospodárov okresu, ktorý by sa mal uskutočniť vo štvrtok 22. februára, a ktorý by mohol spôsobiť zhoršenie dopravnej situácie. Samospráva oceňuje, že o tomto proteste bola informovaná v dostatočnom časovom predstihu tak, aby bola zabezpečená maximálna ochrana zdravia a majetku.
 
 (Zdroj: FB Mesto Bardejov)
 
Poľnohospodári plánujú protest realizovať v čase od 9.00 do 14.00 tak, že kolóny poľnohospodárskej techniky pomaly prejdú vopred určenou trasou, aby sa napokon zhromaždili na parkovisku pred športovou halou Mier. Počas protestu bude dohliadať na bezpečnosť a poriadok na cestách a križovatkách mestská aj štátna polícia. Pre vozidlá s právom prednostnej jazdy, sanitné aj hasičské, bude zabezpečený bezpečný prejazd.
 
„Zároveň upozorňujeme vodičov i ostatných účastníkov cestnej premávky na možné zdržania a zníženie komfortu pri riadení najmä motorových vozidiel, a aj touto cestou vyzývame k zvýšenej opatrnosti a ohľaduplnosti," upozorňuje v kontexte štvrtkových protestov Mesto Bardejov.
(9:00, red.)  
Diskusia
Pridať komentár