VIDEO | V Košiciach vyrobili revolučnú batériu

1437x
14. Február 2024
 V Košiciach vyvinuli revolučnú batériu
Pozrite si našu videoreportáž
 
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika a Technická univerzita v Košiciach spoločne so súkromnou firmou INO-HUB Energy vyvinuli revolučnú prietokovú batériu.
 
Spolupráca na výrobe strategicky významnej prietokovej batérie s veľkosťou 80 kWh a životnosťou až 20 rokov trvala iba 10 mesiacov. Prvá takáto batéria už bola úspešne nainštalovaná v Kysuckom Novom Meste.
 
„Myšlienka sa začala rodiť zhruba pred tromi rokmi, keď sme projekt písali a bolo to v okamihu, keď sa začali objavovať myšlienky elektromobility a energetiky ako takej. To znamená prechod od konvenčných výrobných zdrojov elektrickej energie, výrobných zdrojov postavených na obnoviteľnej báze. Pokiaľ chceme do systému zaradiť flexibilné zdroje a agregovať ich disimiláciu v rámci priestoru, bez ukladania elektrickej energie to nepôjde,“ informoval Rudolf Sihlovec, CEO zo spoločnosti INO-HUBE Energy.
 
  (Zdroj: AHOJ TV)
 
„My, ako elektrochemici a chemici, sme sa podieľali hlavne na tom elektrochemickom testovaní toho článku. Overovali sme, či tá batéria funguje správne, akú má kapacitu, aký má výkon a aká je cyklovateľnosť, či ten elektrolyt funguje správne, prietok a  podobné veci. Úzko sme spolupracovali aj s kolegami z INO-HUB Energy, ktorí mali nejaké hodnoty, ktoré by sme mali dosiahnuť,“ povedala Andrea Straková Fedorková, vedúca laboratória z Ústavu chemických vied UPJŠ v Košiciach.
 
„Úzko sme spolupracovali aj s Technickou univerzitou v Košiciach, až sme sa dostali k tomu veľkému článku, ktorý  je prvou verziou, ktorú budeme testovať a na tom budeme tento rok ďalej pracovať,“ vyjadrila sa Straková Fedorková.
 
 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Dakedy sme boli svedkami toho, že na každom balkóne sme mali satelit potom sme mali na každom balkóne mikrovlnku na prenos dát a potom sme mali klimatizáciu. Cesta pre batérie takýmto spôsobom nie je možná. My si myslíme, že budúcnosť je v komunitných batériách - to znamená zdieľaných batériách,“ vysvetlil Sihlovec.
 
Sériová výroba batérie začne už o dva roky. Zníži sa tým závislosť dovozu batériových systémov z Číny. Slovensko sa zároveň zapíše na mapu dôležitých dodávateľov prietokových elektrolytických batériových systémov v Európe.
 
Práve tento typ batérií by mal podľa odborníkov v blízkej budúcnosti nahradiť dnes najviac rozšírené lítiové – takzvané LFP stacionárne batériové úložiská.
 
„Keď za nami prišli partneri z UPJŠ a INO-HUB s myšlienkou, že treba zhmotniť a realizovať ich koncepty a dostať ten prototyp do nejakej fázy testovania, tak sme si povedali, že je to pre nás veľká výzva. Ten prvý prototyp je na svete, ale práce budú pokračovať ďalej, pretože rok 2026 nie je ďaleko a vtedy by mala začať aj sériová výroba“ vyjadril sa Ján Slota, prodekan pre vedu a výskum zo Strojníckej fakulty TUKE.
 
„Výrobu plánujeme zahájiť  v januári 2026,“ dodal  Sihlovec.
(9:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár