Podpaľač kontajnerov v Košiciach už čelí obvineniu a "sedí" vo vyšetrovacej väzbe

881x
12. Február 2024
  Podpaľač kontajnerov sedí vo vyšetrovacej väzbe
 Podozrivá osoba im sama „padla do náručia“ (Zdroj: Polícia SR - Košický kraj)
 
Uplynulý, 6. týždeň 2024, úradoval v košických mestských častiach podpaľač. Prvé oznámenia o požiari plastových nádob na komunálny odpad polícia prijala na Sídlisku Ťahanovce, a to v utorok (6.2.) krátko pred 01.30 hodinou.
 
Výsledok: 1 zhorená a 3 ohňom poškodené kontajnerové nádoby na Sofijskej ulici, 1 zhorený kontajner na Juhoslovanskej ulici, od ktorého sa poškodilo ďalších 5 kontajnerových plastových nádob, vplyvom sálavého tepla došlo aj k poškodeniu fasády na blízkom objekte, Havanská ulica - zhorená plastová nádoba na komunálny odpad.
 
V košickej mestskej časti Sever len od stredy do štvrtka vzbĺklo 8 kontajnerov na komunálny odpad, a to na Hlinkovej, Vodárenskej a Komenského ulici Navyše, od horiacich kontajnerov sa v noci zo stredy na štvrtok požiar rozšíril aj na vchodové dvere do budovy vysokej školy, a tie následne obhoreli. Košickí policajti okamžite rozbehli rozsiahle preverovanie.
 
Zabezpečili niekoľko kamerových záznamov v mestských častiach, urobili niekoľko previerok na mieste udalostí a skúmali, či vzniknuté požiare mohla spôsobiť tá istá osoba. Výsledkom vynikajúcej práce policajtov bolo zistenie, že osoba, ktorá sa týchto skutkov dopúšťa, je s najväčšou pravdepodobnosťou naozaj jedna a tá istá osoba.
 
Netrvalo dlho a podozrivá osoba im sama „padla do náručia“. Po tom, čo policajti v jednom z obchodných centier zadržali osobu podozrivú z krádeže, tá sa počas vykonávaných procesných úkonov priznala, že podpálila nádoby na komunálny odpad.
 
Získané kamerové záznamy skutočne potvrdili, že nádoby na komunálny odpad v košickej mestskej časti Sever aj Sídlisku Ťahanovce podpálila osoba, ktorú policajti zadržali pri krádeži v obchodnom centre a že 52-ročný Peter má na svedomí niekoľko zhorených či poškodených plastových nádob, ale i poškodenú fasádu či dvere.
 
 
Získaná dôkazná situácia umožnila poverenému príslušníkovi Obvodného oddelenia Policajného zboru Košice Sever i Obvodného oddelenia Policajného zboru Košice Ťahanovce z prečinu poškodzovania cudzej veci obviniť 52-ročného Petra z Košíc.
 
Aby obvinený muž nepokračoval v trestnej činnosti, bol zároveň spracovaný podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného muža do vyšetrovacej väzby, ktorý sudca Mestského súdu v Košiciach včera akceptoval.
 
V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až 3 roky. Aj napriek vzneseniu obvinenia a umiestnení obvinenej osoby do vyšetrovacej väzby však vyšetrovanie nekončí.
 
Policajti sa prípadmi ďalej intenzívne zaoberajú a skúmajú, či požiare v košickej mestskej časti Sever a Ťahanovce a udalosti na Sídlisku KVP, prípadne v iných mestských častiach, môžu navzájom spolu súvisieť a ich spoločným menovateľom je osoba obvineného. 
(15:45, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár