Košický kraj buduje nové sklady soli pre cestárov

978x
12. Február 2024
Nové cestárske sklady v Košickom kraj šetria životné prostredie aj peniaze
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KSK) 
 
Župa chce týmto krokom ušetriť prostriedky, ktoré by inak vynaložila na pokrytie prenajatých priestorov.
 
Minulý rok Správa ciest KSK, v rámci prípravy na výkon zimnej údržby ciest, vybudovala nový sklad soli na cestmajsterskom obvode v Mníšku nad Hnilcom. Jeho kapacita je 360 ton a využitý bol už počas aktuálnej zimnej sezóny. Župa plánuje pokračovať v budovaní skladov aj do ostatných stredísk.
 
„Dôvod je jednoduchý – týmto spôsobom šetríme prostriedky župy a tiež životné prostredie. Peniaze ušetríme na nájomnom, keďže doteraz sme na uskladnenie soli využívali prenajaté priestory. V rámci ekologického hľadiska sú nové sklady zabezpečené tak, aby nepoškodzovali životné prostredie, nedochádzalo k úniku látok do pôdy či vodných tokov. Ďalšie sklady soli plánujeme vybudovať v Spišskej Novej Vsi a Rožňave,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KSK)
 
Celková cena stavby skladu v Mníšku nad Hnilcom, v rátane dodatku, bola 211-tisíc eur a jeho výstavby trvala 110 pracovných dní. Sklad je o šírke 10,25 metrov a dĺžke 12,60 metrov. Pri realizácii strešnej konštrukcie sa použili lepené väzníky, čo umožnilo väčšiu svetlú výšku a šírku objektu ako pri použití klasickej väznicovej sústavy.
 
Nové sklady v Spišskej Novej Vsi a Rožňave budú stavané rovnakou metódou, budú však väčších rozmerov. Na ich realizácií sa začne po ukončení zimnej cestárskej sezóny, ktorá štandardne trvá do konca marca. Aktuálne prebiehajú procesy verejného obstarávania a ich výstavba bude stáť približne 900-tisíc eur.
(14:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár