Bardejov má nového mestského poslanca. Koalícii sa darí deštrukcia klubu KDH

2809x
06. Február 2024
Politické sily v bardejovskom parlamente sa preskupujú. Opozičného poslanca nahradil koaličný
Mestské zastupiteľstvo v Bardejove. (Zdroj: MH) 
 
Aj keď v lokálnej politike platia častokrát na rozdiel od tej veľkej trochu iné pravidlá, aspoň formálne je možné konštatovať, že v mestskom zastupiteľstve v Bardejove došlo výmenou poslancov a ďalšími „neformálnymi“ zmenami k výraznému oslabeniu „opozičného“ klubu KDH.
 
„Oznamujeme vám, že poslancovi mestského zastupiteľstva v Bardejove Mgr. Martinovi Detskému dňa 31.1.2024 zanikol mandát poslanca Mestského zastupiteľstva v Bardejove zvoleného vo volebnom obvode č. 7,“ konštatuje primátor Boris Hanuščak v oznámení o nastúpení náhradníka na uprázdnený mandát poslanca.
 
Podľa informácií z klubu KDH skončil Martin Demský ako poslanec z osobných dôvodov. Volebný zákon hovorí, že ako náhradník nastupuje kandidát, ktorý získal najväčší počet hlasov vo volebnom obvode, v ktorom mandát zanikol.
 
„Na základe výsledkov volieb, ktoré sa uskutočnili dňa 29.10.2022 sa vo volebnom obvode č. 7 s počtom hlasov 430 ako prvý náhradník umiestnil Ing. Daniel Rohaľ. Funkcie poslanca sa ujme po zložení sľubu poslanca na prvom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktorého sa zúčastní,“ dodáva v oznámení primátor.
 
 
Zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby z roku 2022 o poslaneckom náhradníkovi uvádza: Daniel Rohaľ, Ing., 32 r., technik, Hlas – sociálna demokracia.
 
Okrem oficiálnej straty jedného hlasu, vyvolalo po ostatnom rokovaní (25.1.) mestského zastupiteľstva diskusiu aj neštandardné správanie ďalšieho poslanca klubu KDH Františka Tkáča. Ten pri viacerých hlasovaniach a rozpravách otvorene a v súlade so svojim vedomím a svedomím, podporil koaličný poslanecký klub.
 
Lokálne politické sily sa preskupujú. Navrch začína mať koalícia Smeru, Hlasu a nezávislých. (Zdroj: MH) 
 
Doterajšie zloženie politického spektra bardejovského parlamentu (10 koaličný klub Smer + Hlas + Nezávislí / 12 klub KDH / 3 nezávislí) sa tak fakticky mení v prospech koaličného klubu Smeru a Hlasu. Oba najväčšie kluby budú mať po nástupe nového poslanca s najväčšou pravdepodobnosťou po 11-tich poslancoch. Traja poslanci (Nataša Milistenferová, Vladislav Novák, Milan Ján Pilip) zostávajú nezávislí.
 
Ako už bolo naznačené na ostatných zastupiteľstvách, s psychologickou a hlavne praktickou podporou niektorých nezávislých poslancov a niektorých prebehlíkov KDH, však môže pri sporných hlasovaniach sila primátorovho koaličného tábora vzrásť až na 13 poslancov.
(10:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár