VIDEO | V nemocnici zrekonštruovali priestory Zariadenia sociálnych služieb

1609x
05. Február 2024
  Nemocnica zrekonštruovala ďalšie priestory
Pozrite si našu videoreportáž
 
V uplynulých mesiacoch zrekonštruovali v nemocnici sv. Jakuba v Bardejove Zariadenie sociálnych služieb. Redizajn pozostával z rekonštrukcie spoločenskej haly, spoločenskej miestnosti, niekoľkých izieb, jedálne a kompletného označenia celého zariadenia. 
 
„Zároveň má ten priestor výrazne hygienicko - epidemiologické fakty, ktoré sme doposiaľ nemali zabezpečené – napríklad z hľadiska výrazne zníženého hluku, antiinfekčného prostredia a ďalších kvalitatívnych parametrov,“ vyjadril sa Marián Petko, riaditeľ nemocnice sv. Jakuba v Bardejove.
 
„Do priestorov boli nainštalované akustické stropné panely, ktoré majú schopnosť pohltiť hluk vytváraný v priestore. Tým pádom vytvárajú kvalitné prostredie pre užívateľov, či už pacientov alebo pre personál. Hluk, ktorý je vytváraný v priestore už nie je odrážaný od tvrdých plôch, ale je pohltený. To znamená, že je tam kratší čas dozvuku, menšia ozvena a takisto lepšia zrozumiteľnosť reči v priestore,“ vysvetlil Peter Petraško, odborník na priestorovú akustiku.
 
„Veľmi dobre to bolo vidieť, keď sme boli na tej recepcii a potom keď sme boli na chodbe a izbe. Ten hlas, keď prešiel pán riaditeľ z chodby do priestoru tam, kde sú panely, tak to bolo veľmi pekne počuť. Ako keby ste išli v aute a máte otvorené okno, zrazu okno zavriete a je krásne tichučko,“ povedal  Pavol Ceľuch, poslanec PSK.
 
  Redizajn pozostával aj z rekonštrukcie niekoľkých izieb (Zdroj: AHOJ TV)
 
Ingrid Pažáková, vrchná sestra: „Keď sme zapli vo vstupnej hale rádio klientom, ktorí počúvajú skladby jubilantom, tak sme museli zapnúť rádio na štyridsiatku. Teraz ho zapneme na tridsaťjeden – viac nemôžeme, lebo už je to pre nich hlučné. Tá hlučnosť fakt akože pohlcuje."
 
V spoločenskej miestnosti prešiel zmenami nábytok, za účelom vykonávania terapeutických činností sa vymaľovali priestory. Cieľom bolo zútulniť priestory a čo najviac sa priblížiť domácemu prostrediu.
 
„Ja som vysoko spokojná s vybavením. Keď som tu prišla, tak to bolo... Ja som nechcela byť sama, ale tu čo sa týka som spokojná,“ vyjadrila svoju spokojnosť pacientka.
 
Náklad na redizajn priestorov predstavoval približne 18 tisíc eur, pričom 5 tisíc eur bola dotácia od Prešovského samosprávneho kraja.
 
 Akustické stropné panely (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Dáva to PSK nie poslanci. Myslím si, že ani jeden to neľutujeme, pretože sme mali možnosť vidieť spokojných ľudí, ktorí budú odchádzať z týchto priestorov nemocníc domov zdraví. To bude najväčšia odmena pre celý Prešovský samosprávny kraj aj pre nás pre bardejovských poslancov,“ informoval Pavol Ceľuch, poslanec PSK.
 
V ďalších rekonštrukciách Zariadenia sociálnych služieb plánuje nemocnica pokračovať aj v blízkej budúcnosti.
 
„Plánujeme tam ešte vytvoriť izolačku pre klientov, ak by bol niektorý z infekčných a ďalej všetky izby budú vyzerať do dvoch rokov tak, ako ste videli – to znamená dvojposteľové izby budú štandard a nadštandard budú jednoposteľové. Všetky izby budú v rovnakom dizajne,“ informoval riaditeľ nemocnice o ďalších krokoch rekonštrukcie.
(13:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár