Mesto Košice opravilo havarijné stavy pri 340 výtlkoch

1310x
31. Január 2024
 Na tohtoročné opravy výtlkov sa použilo už takmer 17 ton špeciálneho asfaltu
 (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Mesto Košice v uplynulých týždňoch na svojich komunikáciách opravilo havarijné stavy pri 340 výtlkoch, ktoré v doterajšom priebehu zimy vznikli kvôli výkyvom počasia.
 
V decembri a januári sa viackrát vyskytli dni, keď teploty za pár hodín stúpli alebo klesli o dvojciferný počet stupňov. To v kombinácií so zamŕzaním, rozmŕzaním, poľadovicou a snehovými, či dažďovými zrážkami malo negatívny vplyv na kvalitu ciest.
 
Počas januára sa na opravy použilo už takmer 17 ton špeciálnej asfaltovej zmesi Canader, ktorá sa na odstraňovanie havarijných stavov komunikácií využíva najmä počas zimného obdobia.
 
Platí, že ak na niektorej z ciest v správe mesta Košice vznikne vplyvom zimného počasia výtlk v obrusnej vrstve vozovky, dispečing mesta Košice ho označí prenosným dopravným značením ako prekážku na vozovke a dočasne ho zasype štrkom.
 
Vysprávky sa robia tým spôsobom, že sa povrch výtlku najprv vyčistí. Následne sa táto asfaltová zmes vysype na poškodené miesto, kde sa zhutní s vibračnou doskou.
 
  (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Celý priestor sa potom tzv. žabou vyrovná, aby bol v rovnakej výške ako vozovka. Oprava daného výtlku sa uskutoční po zlepšení poveternostných podmienok spomínanou dočasnou zimnou asfaltovou zmesou. Kvôli dodržaniu technologických podmienok totiž počas zimných mesiacov nie je možné využívať klasický asfalt.
 
Najväčšie množstvo zimnej zmesi sa použilo na vysprávky výtlkov v mestských častiach Západ, Sídlisko KVP, Sever, Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Staré mesto. Dvojciferný počet výtlkov zmizol už aj z cesty na Jahodnú alebo od Ľudvíkovho dvora do Hanisky. Cestári budú v opravách pokračovať aj v priebehu februára.
(10:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár