Košická knižnica zatvorila svoju pobočku

1187x
29. Január 2024
  Košická knižnica v novembri 2023 zatvorila jednu zo svojich pobočiek
 Ilustračná fotografia
 
Vedenie Knižnice pre mládež mesta Košice už niekoľko rokov neúspešne hľadalo vyhovujúcejší priestor pre jednu zo svojich mimoškolských pobočiek.
 
Nakoniec ju v novembri 2023 zatvorili. Pobočka v OD Mier na Nám. J. Mathého 1 v Košiciach disponovala nevyhovujúcimi priestormi. Vedenie knižnice ju zatvorilo, dôvod čitateľov tentokrát poteší.
 
„Vhodnejší priestor sme hľadali už zopár rokov, žiaľ nedarilo sa nám,“ informuje Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice. „Teraz máme dobrú správu, našli sme nový, myslím, že veľkorysý priestor, ktorý je navyše už aj bezbariérový, na čom sme trvali.“
 
Sídlo pobočky sa presunulo do susednej mestskej časti
 
„Nový priestor sme získali v obchodno-podnikateľskom centre na Hutníckej ulici 22. Odchádzame z MČ Košice – Sever, nejdeme však ďaleko. Navyše na Severe stále zostáva naše zastúpenie cez pobočku v OC Merkúr na Němcovej 28.“ S pôsobnosťou sa knižnica po viac ako desiatich rokoch vracia aj do MČ Košice - Staré mesto, o tú prišla v roku 2013 z dôvodu sťahovania centrály z Tajovského ulice do nového areálu Kulturpark.
 
 (Zdroj: Knižnice pre mládež mesta Košice)
 
Nové priestory predstavia verejnosti 1. februára 2024
 
„Dopoludnia 1. februára 2024 predstavíme priestor zástupcom vedení škôl v okolí, s ktorými veríme, že nadviažeme na doterajšiu spoluprácu, alebo odštartujeme tú novú. Hneď popoludní, konkrétne od 13.00-tej hodiny začneme poskytovať služby pre verejnosť,“ hovorí Kamila Prextová a dopĺňa, že otváracie hodiny pobočky zostávajú aj po presťahovaní nezmenené. Informácie čitatelia nájdu na webovej stránke knižnice www.kosicekmk.sk.
 
„Ročná návštevnosť pobočky bola viac ako 9 000 s počtom aktívnych čitateľov 744. V malom priestore sme mohli ponúkať len 11 348 kníh, toto číslo však plánujeme postupne navýšiť, keďže nový priestor nám to už umožní. A máme ešte jednu novinku. Pobočku v novom sídle predstavíme pod novým názvom Hornádka, ktorý získala v rámci verejnej výzvy Hľadáme mená,“ dodala Prextová.
 
Knižnica pre mládež mesta Košice a čísla roku 2023
 
Mestská knižnica má devätnásť pobočiek. Štatistiky za rok 2023 poukazujú na to, že s aktuálnym počtom čitateľov 13 675, s výpožičkami 249 001 a počtom kníh 191 633 je stále najväčšou verejnou knižnicou na Slovensku. Jej výnimočnosťou zostáva to, že sa prioritne venuje práci s detským čitateľom priamo v školách a rovnako rodinám s deťmi. Ročne v pobočkách pripraví až 2 561 podujatí s účasťou 50 664 čitateľov.
 
„Okrem ponuky políc plných kníh a pestrých zábavných podujatí sa snažíme zároveň pre čitateľov vytvárať príjemné prostredie. Pokračujeme v rekonštrukciách. V roku 2023 prešli zmenami veľké mimoškolské pobočky Humbuk na Humenskej a Nezábudka na Poľovníckej a školské pobočky v ZŠ Jozefa Urbana na Jenisejskej a v ZŠ Starozagorská, informuje Kamila Prextová.
 
"Teraz otvárame spomínanú  Hornádku. Našim cieľom je, aby sa k nám ľudia radi vracali nielen kvôli knihám, ale aj kvôli príjemnému a v neposlednom rade aj bezpečnému prostrediu,“ dodáva Kamila Prextová.
(12:30, red,)
Diskusia
Pridať komentár