Bardejov schválil rozpočet. Nová šéfka televízie primátorovi neprešla

6146x
25. Január 2024
Bardejov bude tento rok hospodáriť s 35 miliónmi eur. Bojovalo sa o Poľsko-slovenský dom aj o novú šéfku mestskej televízie 
Bardejovský parlament schvaľoval rozpočet na rok 2024 aj nového konateľa BTV. (Zdroj: MH) 
 
Vo štvrtok 25. januára sa poslanci mestského zastupiteľstva v Bardejove zišli na svojom 12. zasadnutí. Najviac sa diskutovalo k programovému rozpočtu na rok 2024 a k voľbe novej konateľky Bardejovskej televíznej spoločnosti.  
 
Hneď v úvode pri schvaľovaní programu sa poslanec Marek Šimco z klubu KDH pokúsil stiahnuť z rokovania bod číslo 17 o návrhu na menovanie novej konateľky Bardejovskej televíznej spoločnosti, Jarmily Mančákovej.
 
Jeho návrh o jeden hlas neprešiel, aj napriek tomu, že poslancovi Františkovi Tkáčovi nefungovalo hlasovacie zariadenie. A napriek tomu, že v podobných prípadoch by sa hlasovanie malo opakovať. Primátor rozhodol, že sa opakovať nebude.  
 
Podľa primátora Borisa Hanuščaka v Bardejove transparentné výberové konania skončili. (Zdroj: FB)  
 
V direktívnom vedení zasadnutia primátor pokračoval aj pri prejednávaní programového rozpočtu na rok 2024. Pri emotívnej diskusii po sérii predložených pozmeňovacích poslaneckých návrhov Boris Hanuščak poslancom oznámil, že v týchto pre samosprávu ťažkých finančných časoch, žiadne zmeny rozpočtu akceptovať nebude a takéto uznesenie nepodpíše. 
 
V súvislosti s rozpočtom sa bojovalo o zachovanie peňazí pre fungovanie Poľsko-slovenského domu (s ročnou mestskou dotáciou 197-tisíc eur), ktorého rozpočet navrhol poslanec Jakub Boruv (klub KDH) o 20-tisíc znížiť a peniaze presunúť inde.
 
 
Ale aj o to, aby rozpočet na Bardejovský jarmok (190-tisíc eur) nebol krátený o 30-tisíc eur, ako navrhovala nezávislá poslankyňa Nataša Milistenferová. Väčšinu pozmeňovacích návrhov nakoniec poslanci po vyžiadanej prestávke stiahli a rozpočet mesta na tento rok bol schválený iba s dvomi menšími pozmeňovacími návrhmi.
 
Borisom Hanuščakom navrhnutú Jarmilu Mančákovú ako novú konateľku Bardejovskej televízie poslanci neschválili. (Zdroj: MH)
 
Druhá vášnivá diskusia zasadnutia sa rozprúdila pred hlasovaním o návrhu primátora na menovanie novej konateľky Bardejovskej televíznej spoločnosti Jarmily Mančákovej.
 
Viacero poslancov bolo za vyhlásenie verejného výberového konania s jasne definovanými podmienkami na túto funkciu, či za verejné vypočutie prihlásených kandidátov. Poslankyňa Nataša Milistenferová dokonca navrhla, aby všetci šéfovia mestských firiem boli menovaní na základe transparentných výberových konaní, tento návrh však zastupiteľstvom neprešiel. 
 
Primátor, ktorý je zároveň jednoosobovým valným zhromaždením mestskej eseročky Bardejovskej televíznej spoločnosti s výlučnou kompetenciou navrhovať jej konateľa (ktorého ale musia následne schváliť poslanci), tieto poslanecké návrhy v direktívnej diskusii znova úspešne zmietol zo stola.
 
 Vo štvrtok 25. januára sa poslanci mestského zastupiteľstva v Bardejove zišli na svojom 12. zasadnutí. (Zdroj: MH)
 
Oznámil poslancom, že potom, čo mu "vyviedli" pri poslednej voľbe konateľa BTV, ktorej predchádzalo výberové konanie, keď najúspešnejšieho kandidáta neschválili, s transparentnými výberovými konaniami v Bardejove skončil. 
 
 
Borisom Hanuščakom navrhnutú Jarmilu Mančákovú ale nakoniec poslanci neschválili a Bardejovská televízia zostáva naďalej bez konateľa. Ten by mal byť zvolený do začiatku marca, kedy uplynie lehota do ktorej musí byť v podobných prípadoch podľa zákona konateľ funkčný. V opačnom prípade hrozí spoločnosti zánik. 
 
Bardejov bude tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 35 miliónov eur. (Zdroj: MH)
 
Okrem rozpočtu a personálnych zmien v Bardejovskej televízii, poslanci na štvrtkovom rokovaní schválili aj návrhy rozpočtov pre Bapos a Základnú umeleckú školu Michala Vileca, či investície pre Bardbyt a Bardterm.
 
Riešili aj zmeny územného plánu, vstup mesta do dlhopisového programu Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, rozdelenie prevádzkových hodín na mestských športoviskách či poskytnutie nenávratného finančného príspevku v hodnote minimálne jedného milióna eur o podpore  energetickej efektívnosti a využívania obnoviteľných zdrojov energie vo verejných budovách mesta - štyroch telocvičniach a kine Žriedlo v Bardejovských kúpeľoch. 
 
Záznam s rokovania je dostupný na facebooku BTV - Bardejovská televízia (https://www.facebook.com/BardejovskaTelevizia/videos/345383995060063). 
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár