VIDEO | Košické gymnázium na Alejovej organizovalo DOD

1793x
22. Január 2024
 Košické gymnázium na Alejovej otvorilo svoje dvere pre verejnosť
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Košické gymnázium na Alejovej s vyše 30 ročnou históriou organizovalo pre verejnosť Deň otvorených dverí. Gymnázium ponúka osemročné a štvorročné štúdium, ktoré je primárne zamerané na oblasť matematiky a informatiky.
 
„Budúci školský rok otvárame päť tried. Tri triedy na osemročnom štúdiou a dve triedy na štvorročnom štúdiu. Pre osemročákov otvárame jednu triedu – experimentálne overovanie matematiky. Tieto deti majú navýšený počet hodín matematiky a majú zavedený nový predmet – Matematické metódy. V ďalších dvoch triedach je tiež rozšírené vyučovanie matematiky,“ informovala Tímea Krajňáková, riaditeľka školy.
 
„U štvorročákov tiež otvárame prvýkrát dve triedy. Preto hovorím prvýkrát lebo ja prvá trieda bude Gymnázium so zameraním na Informatiku. Je to tiež experimentálne overovanie, čiže tam bude navýšený počet hodín informatiky a bude implementovaná hlavne do prírodovedných predmetov,“  uviedla riaditeľka školy.  
 
Gymnázium prvýkrát otvára na štvorročnom štúdiu triedu so zameraním na informatiku a ako už dlhé roky, triedu s profiláciami SZS sociálne zručnosti a sebaprezentácia a PIP programovacie a interaktívne prostredie. „Po skončení, či osemročného alebo štvorročného štúdia žiaci odchádzajú študovať naozaj do celého sveta. Máme ich či na Slovensku, v Česku, v Amerike a všade možne,“ dodala Krajňáková.
 
 (Zdroj: Ahoj TV)
 
V rámci projektu Erasmus + školu navštívili aj belgickí študenti, ktorí ocenili pozitívnu atmosféru a pestrú škálu odborných stanovíšť zameranú na robotiku, cudzie jazyky či fyzikálne pokusy.
 
„Je to krásna a veľká škola s cool študentmi a učiteľmi. Je to pre mňa zážitok,“ povedala jedna z belgickým študentiek.
 
Študenti využívajú na hodinách informatiky bbc mikrobit a mikroprocesovú dosku ARDUINO na programovanie a zapojenie vlastných modelov.
 
 
„V tejto učebni si žiaci môžu vyskúšať naprogramovať a zapojiť vlastné modely pomocou ARDUINA. Tým sa naučia  aj zapájanie, čiže gymnázisti, ktorí nie sú väčšinou technicky orientovaní, čiže nie je to absolvent priemyslovky alebo nejakej odbornej školy, tak na našej škole dokáže tým, že zapojí to zapojenie, dokáže konkurovať aj tým, ktorí  sú z priemyslovky a na tej vysokej škole má potom menší problém s tými praktickými vecami a s tou elektronikou,“ vyjadril sa Kamil Hnath, učiteľ informatiky.
 
„Páči sa mi ako sa študenti a učitelia navzájom rešpektujú. Každá trieda je tu tematický zameraná na rôzne oblasti ako je fyzika, či cudzie jazyky. Kvalitné a priame zameranie je teda prínosné pre žiakov,“ prezradil Denis Druart, učiteľ z Belgicka.
 
Gymnázium myslí aj na životné prostredie a zapája študentov prostredníctvom organizácií aj do eko projektov.
 
„V rámci projektu našu záhradu sa snažíme tak zekologičniť, aby sa naša mikroklíma zlepšila, a aby sme trošku aj my pomohli planéte. Máme jazierko, dažďovú záhradu, vyvýšené záhony a podobne,“ povedala študentka školy.  
 
 (Zdroj: Ahoj TV)
 
Čo sa ti na tejto škole páči a čím ťa láka?
 
„Učí sa tu matematika a ja mám rada matematiku.“
 
„Mám rada matematiku a chcela by som zdediť ambulanciu po mojom otcovi,“ povedali záujemkyne o štúdium.
 
Vzdelávanie aj formou hry je metóda, ktorá je medzi študentmi efektívna obľúbená.
 
Čo znamená, že máte hravé vyučovanie: Máte z toho nejaký zážitok?
 
„Áno, prakticky sa vyučujeme najme na Fyzike a prírodovedných predmetoch, kde máme chemické, fyzikálne laboratória a učíme sa aj takou hrou,“ povedal študent Gymnázia.
 
Obetavosť a skvelá schopnosť nás naučiť – aj to slová študentov na adresu učiteľov Gymnázia Alejová.
 
„Vedia sa s nami dobre porozprávať ako keby to boli naši kamaráti. Keď vás má učiteľ rád, je to super,“ vyjadril sa ďalší študent.
 
Ako by si opísala život na tejto škole?
 
„Ja som tu už siedmy rok a reálne som si lepšiu školu nemohla vybrať. Sme tu skvelý kolektív, zapájame sa do veľmi zaujímavých projektov a samozrejme aj učitelia sú veľmi ústretoví. Lepšie by to už ani nemohlo byť,“ pochválila život na škole jedna zo študentiek.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár